Social enterprise WakaWaka, makers van efficiënte lampen en telefoonopladers op zonne-energie, heeft een plek veroverd in de prestigieuze 2017 Global Cleantech 100 van CTG (Cleantech Group). De Global Cleantech 100 vermeldt jaarlijks de wereldwijde top 100 van private organisaties die het best gepositioneerd zijn om de uitdagingen van morgen op te lossen met schone technologie en innovatieve ideeën. “Een schitterende erkenning en validatie van onze activiteiten,” zegt Camille van Gestel, samen met Maurits Groen co-CEO en co-founder van WakaWaka. “De vermelding gaat ons zeker helpen om nóg meer mensen die het nodig hebben van licht en elektriciteit te voorzien.

De samenstellers van de Global Cleantech 100 beoordelen organisaties op de verwachte impact op de markt in de komende vijf tot tien jaar, door eigen onderzoeksgegevens te combineren met gewogen kwalitatieve oordelen van honderden nominaties en de input van een wereldwijd panel dat bestaat uit 86 experts. Bedrijven die in aanmerking komen voor de lijst zijn onafhankelijk en for-profit, produceren schone technologie en zijn niet beursgenoteerd.

Dit jaar werd een recordaantal van maar liefst 9.900 verschillende bedrijven uit 77 landen genomineerd. Uit deze nominaties werd een shortlist van 325 organisaties samengesteld. Deze shortlist werd vervolgens beoordeeld door het expertpanel van CTG, wat resulteerde in de uiteindelijke lijst met 100 bedrijven uit zeventien verschillende landen.

WakaWaka heeft de vermelding in de Global Cleantech 100 te danken aan de innovatieve en duurzame producten die het bedrijf de afgelopen vier jaar met succes op de markt bracht. Inmiddels hebben de superefficiënte lampen en opladers op zonne-energie van WakaWaka ruim één miljoen mensen in de wereld toegang gegeven tot een veilige en duurzame bron van licht, mensen die voorheen afhankelijk waren van voornamelijk kaarsen en gevaarlijke en dure kerosine lampen. Elke verkochte WakaWaka in met name Europa en Noord-Amerika draagt bij aan het toegankelijk maken van licht en energie in ontwikkelingsgebieden.

“WakaWaka blijft groeien en de vermelding in de Global Cleantech 100 is wat ons betreft een erkenning voor de impact die we ook in de komende jaren kunnen realiseren,” stelt Van Gestel. “We zijn al verkrijgbaar in 40 landen, maar we gaan onze distributie nog verder uitbreiden en versterken. Ondertussen blijven we nieuwe producten ontwikkelen en hebben wij de ambitie om naar een nog duurzamer, circulair model te evolueren. Wij kunnen dit allemaal mede dankzij onze sterke achterban, die er tijdens diverse crowdfundingcampagnes in recordtempo voor zorgde dat we onze doelen haalden.”

“De Global Cleantech 100 is een barometer voor alle facetten die bijdragen aan het thema cleantech,” zegt Richard Youngman, CEO van Cleantech Group. “Het is inmiddels de achtste editie en dit jaar zien we meer dan ooit dat schone technologieën, duurzaamheid en efficiënt omgaan met grondstoffen de norm worden. Uiteindelijk zal dit gewoon de manier zijn waarop we zakendoen.”

De volledige lijst met 100 bedrijven werd op 23 januari 2017 onthuld tijdens het vijftiende Cleantech Forum in San Fransisco. De lijst wordt aangevuld met een uitgebreid rapport met commentaren en inzichten over de 2017 Global Cleantech 100 door CTG. Download het rapport hier. De volledige lijst met leden van het Global Cleantech 100 Expert Panel is beschikbaar op https://i3connect.com/gct100/panelist.