Kijken we naar het huidige bedrijfsleven in Nederland, dan zien we dat menig ondernemer bezig is met het verduurzamen van zijn of haar onderneming. Een groot deel van de bedrijven in ons land heeft zelf de nodige drijfveren om groener te werken, terwijl een ander deel aan de slag wordt gezet door de veranderende wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid in het bedrijfsleven. Feit is in ieder geval dat we met een goede en simpele basis al duurzamer kunnen ondernemen, namelijk met een groen zakelijk energiecontract. In dit artikel vertellen we je er meer over en geven we je tips voor het vinden van een passend contract door middel van energie vergelijken zakelijk.

Verklein je ecologische voetafdruk met behulp van groene stroom

Hoewel er verschillende redenen zijn om als ondernemer over te stappen op een groen zakelijk energiecontract is het verkleinen van je ecologische voetafdruk zonder twijfel de grootste of misschien wel de belangrijkste reden. Nederlandse bedrijven, met name grootverbruikers, spelen namelijk een grote rol in het totale energieverbruik en zijn daarmee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot in ons land. Door over te stappen op een groen energiecontract voor hun bedrijf kiezen ze er bewust voor om hun ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen, omdat ze hierbij gebruik maken van energie die afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Dat zijn bronnen waarbij er bij de productie van energie veel minder CO2 vrijkomt. Op dit vlak is groene energie onmisbaar, omdat je zo helpt om de opwarming van de aarde tegen te gaan en om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Met het oog op een betere wereld is dat een hele goede win-winsituatie.

Groene stroom biedt ook economische voordelen op lange termijn

De overstap naar groene zakelijke energie is overigens niet alleen beter voor de wereld. Ook voor het bedrijf kan het de nodige economische voordelen bieden. Hierbij is het goed om te weten dat fossiele brandstoffen, die worden gebruikt bij grijze energie, alsmaar schaarser en zo ook duurder worden. Dat terwijl de kosten van hernieuwbare energiebronnen in de afgelopen jaren juist alsmaar lager worden, puur omdat er meer vraag naar is en omdat het aanbod groeit. Kijken we bijvoorbeeld naar de prijs van zonne-energie of windenergie, dan zien we dat het op veel plekken nu al concurreert met de prijzen van fossiele brandstoffen. Naar verwachting zal de prijs uiteindelijk alleen maar lager worden. Daarbij is het mogelijk om je eigen groene stroom op te wekken als gebruiker van klein of groot zakelijke energie, bijvoorbeeld met behulp van zakelijke zonnepanelen. Hier moet je weliswaar in eerste instantie een investering voor doen, maar het is goed om te weten dat je die investering er gemiddeld binnen acht tot tien jaar weer uit hebt. Daarna kun je nog jarenlang profiteren van gratis zonne-energie. Op de lange termijn biedt groene stroom dus ook economische voordelen.

Ook interessant: groene energie als concurrentievoordeel

Tot slot moet je weten dat het niet alleen bedrijven en ondernemers zijn die momenteel veel bezig zijn met duurzaamheid. De vraag naar duurzame diensten en producten speelt ook enorm bij consumenten en investeerders in en buiten Nederland. Zij kiezen tegenwoordig vaak liever voor een bedrijf dat waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen dan voor een bedrijf dat dit niet doet. Met behulp van groene energie heb je als ondernemer al een goede basis voor het aantoonbaar maken van duurzaam werken. Natuurlijk helpt het nog beter om meer groene stappen te ondernemen in je bedrijf. Hiermee kun je namelijk een aanzienlijk concurrentievoordeel behalen, zodat mogelijke klanten en partners eerder voor jouw bedrijf dan voor die van de concurrent gaan. Voor veel bedrijven betekent dit een sterker bedrijfsimago, wat ook weer de nodige voordelen heeft voor potentiële milieubewuste klanten. Kortom: in een wereld waarin duurzaamheid alsmaar belangrijker is, is groene energie echt onmisbaar geworden; ook in het bedrijfsleven.