Het Nederlandse maritiem logistiek bedrijf VT Group (Verenigde Tankrederij) heeft de krachten gebundeld met FinCo Group, onafhankelijke leverancier van duurzame energieoplossingen. Samen willen zij een ambitieuze bijdrage leveren aan de noodzakelijke CO2-reductie in de binnenvaartsector. De afgelopen negen maanden is daarom een pilot met biodiesel 100% FAME uitgevoerd op het schip ‘MTS Vlissingen’ van VT Group.

Beide bedrijven lopen voorop op het gebied van duurzaamheid en willen de mogelijkheden van biodiesel in de binnenvaart aantonen. Daarom testen ze, waar dat mogelijk is, verschillende biobrandstoffen op verschillende schepen, een unieke kans om ervaring op te doen. Voor deze pilot heeft VT Group, in overleg met FinCo, de conditionering van het brandstoftoevoersysteem op de ‘MTS Vlissingen’ aangepast.

Vergroening vloot

Claudia Beumer, Global Accountmanager VT Group: ‘Wij zijn tevreden. Zelfs in deze pilotopstelling op de ‘MTS Vlissingen’ hebben zich geen technisch onoplosbare situaties voorgedaan. FAME is een mooie biodiesel die, met minimale technische aanpassingen, direct kan worden toegepast in de binnenvaart. VT wil FAME als biodiesel nu structureel inzetten en toewerken naar vergroening van de VT-vloot, samen met FinCo.’

Claudia Beumer, Global Accountmanager VT Group & Alex van der Made, Manager Supply FinCo Group

Na de ‘MTS Vlissingen’ wil VT Group de ‘MTS Vorstenbosch’, het grootste bunkerschip ter wereld, omzetten op FAME. Daarna kunnen ook de andere schepen uit de vloot overgaan op biodiesel. Deze schepen zullen starten met een lagere blend, waar direct een CO2-reductie kan worden behaald zonder de benodigde aanpassingen. In de komende jaren worden de schepen een voor een technisch gereed gemaakt om de overstap te kunnen maken naar 100% FAME.

100% FAME

FinCo leverde de benodigde 100% FAME, die deels bij Argent Energy is ingekocht. FAME is biodiesel die wordt geproduceerd uit dierlijke en plantaardige restvetten of gebruikte frituurolie en levert een CO2-reductie op tot wel 89 procent. Ook 100% FAME is een zeer toegankelijke biodiesel die met minimale aanpassingen kan worden gebruikt.

Tijdens deze proefperiode hebben beide partijen veel bruikbare gegevens verzameld en technische kennis opgedaan over de operationele inzet van dit product onder diverse omstandigheden. Met die waardevolle informatie kunnen VT Group en FinCo Group nu gezamenlijk verder.

Voortzetting samenwerking

Zowel FinCo als VT Group heeft namelijk de intentie uitgesproken om de goede samenwerking voort te zetten. Alex van der Made, Manager Supply FinCo Group: ‘Als onafhankelijke leverancier van een breed portfolio aan (bio)brandstoffen zit FinCo zo dicht mogelijk op haar belangrijkste klanten. De afgelopen jaren hebben we met onze infrastructuur en ervaring met duurzame energiedragers een unieke marktpositie gecreëerd om de binnenvaart te voorzien van duurzame brandstoffen. We kijken ernaar uit om VT Group in de toekomst te ondersteunen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.’