Voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Het is geen geheim dat steeds meer Nederlanders zakelijk elektrisch gaan rijden. Elektrisch rijden is goed voor het milieu en uiteindelijk zeker ook voor de portemonnee. Ook zijn er (nog) fiscale voordelen vanuit de overheid om elektrisch rijden te stimuleren. Zo profiteren vooral zakelijke rijders van een aantal aantrekkelijke voordelen.

Denk aan het milieu

Zoals verwacht is de auto momenteel nog steeds het meest gebruikte vervoersmiddel in Europa. Iedere dag wordt onze planeet hierdoor meer vervuild, terwijl elektrisch rijden een gunstig effect heeft op de luchtkwaliteit. Omdat je op stroom rijdt heb je geen CO2-uitstoot, tenminste niet op het moment van rijden. Ook is het elektrisch rijden een manier om te laten zien dat je als bedrijf geeft om duurzaamheid en dat hoog in het vaandel hebt staan. Ook is elektrisch rijden gewoon voordeliger dan op benzine rijden, zo betaal je bijvoorbeeld €11,-voor 100 kilometer op benzine en op groene stroom slechts €3,50.

Bijtelling en belastingen

Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een volledig elektrische auto is 4%. Hier komt over een maand wel een verandering in, want vanaf 1 januari 2019 geldt dit percentage alleen nog voor auto’s die minder waard zijn dan €50.000. Voor volledig elektrische auto’s die duurder zijn betaal je een bijtellingspercentage van 22% over het bedrag boven de €50.000. Voor plug-in hybrides blijft de bijtelling 22%.

De BPM (Belasting Personen Motorvoertuigen) wordt door de overheid berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Dit betekent dus dat je voor een volledig elektrische auto geen BPM hoeft te betalen. Plug-in hybrides hebben een eigen BPM-tarief.

Met een volledig elektrische auto hoef je tot en met 2020 geen wegenbelasting te betalen. Voor plug-in hybrides moet men tot 2020 de helft van het tarief betalen van een gewone auto, ook wel het half tarief genoemd.

Verzekeren van een elektrische auto

Een autoverzekering afsluiten voor een elektrische auto is in de meeste gevallen duurder dan die van een ‘normale’ auto. Op zich ook wel logisch als je bedenkt dat een elektrische auto vaak een stuk hogere aanschafwaarde heeft dan een niet-elektrische auto. De reparatiekosten liggen ook nog eens een stuk hoger omdat er meer technologie in de auto zit. Op een vergelijkingswebsite, zoals Autoverzekering.nl, kan je eenvoudig je autoverzekering vergelijken. Zo weet je binnen minuten wat je maandelijkse premie is en hoeveel je dus kwijt bent voor je autoverzekering.

Share Button