Maandag 19 november vierde CIFAL Flanders haar vijfde verjaardag in het Vlaams Parlement in Brussel. Op deze feestelijke zitting kreeg Voka ook het officieel UNITAR Certificaat ‘SDG Pioneer’. 

Voorafgaand aan deze viering bezocht Nikhil Seth, Executive director Unitar en vice-secretaris-generaal VN, samen met Peter Wollaert, Managing director CIFAL Flanders Voka. Ze informeerden zich over de inspanningen die Voka en de bedrijven doen om actief bij te dragen aan de realisatie van de agenda 2030 en meer bepaald aan de 17 Sustainable Development Goals. Nikhil Seth was aangenaam verrast door de manier waarop Voka samen met de bedrijven hierop inzet via het Voka charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen biedt ondernemingen de mogelijkheid om via een actieplan op maat resultaatgericht en continu optimaliserend aan duurzaam ondernemen te werken. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen hiervoor het universeel kader. Op het einde van het jaar worden dan de realisaties voorgelegd aan een team van onafhankelijke deskundigen en na een positieve evaluatie ontvangt het bedrijf het VCDO.

“Wie het charter krijgt, geeft het imago van zijn onderneming een serieuze boost. Een bedrijf dat drie jaar achter elkaar succesvol een traject aflegt, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. Dat geeft je onderneming internationale allures en uitstraling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Bedrijven engageren zich niet alleen voor hun imago. Klanten, leveranciers en werknemers verwachten almaar vaker dat de gevraagde producten en diensten in faire omstandigheden worden gemaakt en geleverd. Met respect voor mens en milieu.

Als werkgeversorganisatie ondersteunt Voka bedrijven die werk willen maken van een meer duurzame bedrijfsvoering. We doen dit in samenwerking met CIFAL Flanders/UNITAR, het internationale trainingscentrum van de Verenigde Naties dat inzet op duurzaam management. Het is ook de instantie die ondernemingen het internationaal erkende UNITAR-certificaat kan toekennen. Op vrijdag 5 oktober werden zo 112 Vlaamse bedrijven in de spotlights gezet voor het behalen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

Nikhil Seth prees Voka voor haar inspanningen maar bracht tegelijkertijd ook de uitdaging mee om hierin nog een stap verder te gaan en bedrijven uit te dagen om te streven naar meer acties met structurele impact. Hij ziet een opportuniteit in het ondersteunen van bedrijven om van Agenda 2030 een transformatie-tool te maken die veranderingen mee vorm geeft en bedrijven future-proof maakt. Hierin wil hij met Unitar en CIFAL Flanders Voka ook blijven ondersteunen.

De inspanningen van Voka werd nog eens extra in de verf gezet tijdens de Lustrumviering van CIFAL Flanders. Op deze feestelijke zitting kreeg Voka ook het officieel UNITAR Certificaat ‘SDG Pioneer’. Deze UNITAR Certificaten werden ook uitgereikt door Nikhil Seth. Het is alvast een erkenning voor de inspanningen die door Voka geleverd worden. Bedrijven en organisaties zullen in de toekomst kunnen blijven rekenen op een groeiende expertise binnen Voka.