Op donderdag 16 mei viert Solidaridad haar 50-jarig bestaan. In het kader van dit jubileum organiseert de ontwikkelingsorganisatie een conferentie waar boeren, ondernemers, bankiers en wetenschappers uit Afrika, Azië, de Amerika’s en Europa met elkaar in gesprek gaan over mondiale duurzame economische ontwikkeling. Ook blikt de organisatie terug en vooruit en vindt er een directeurswissel plaats.

Ghanese cacao boerin Mawuse Hotor (26) opent conferentie

De 26 jarige Mawuse Hotor, agrarisch onderneemster uit de Volta regio in Ghana, opent de conferentie met haar levensverhaal. Ook Walter Gutierrez, een koffieboer uit Peru, en Kwabena Mends, agrarisch ondernemer in de Ghanese cacaosector, doen hun verhaal. Heske Verburg, directeur van Solidaridad in Europa en organisator van het seminar: “Echte duurzame economische ontwikkeling begint bij de de producent van grondstoffen als cacao, koffie en palmolie. Daarom werken we samen met boeren aan het verbeteren van hun perspectief. Bij dit jubileum van Solidaridad willen we natuurlijk de ervaringsdeskundigen aan het woord laten!”

Panels

De panels formuleren antwoorden op de volgende vragen: Hoe kunnen investeringen in duurzame landbouw in ontwikkelingslanden fors worden opgeschaald? Hoe kunnen kleinschalige boeren zich weren tegen de gevolgen van klimaatverandering? Wat zijn de meest effectieve vormen van samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties? Hoe komen jonge vrouwen en mannen in Afrika aan een (betere) baan? Onder de panelleden bevinden zich, naast de genoemde boeren uit Afrika en Zuid-Amerika, wetenschappers en overheids vertegenwoordigers. Andere panelleden komen uit het bedrijfsleven zoals vertegenwoordigers van Henkel, Stahl, Ecom en East West Seed en financiële instellingen zoals CDC, FMO, CSAF, Zebu Investment en Lendahand.

Solidaridad: vijftig jaar bewogen beweging

In de middag, vanaf 14:00 uur wordt stilgestaan bij 50 jaar Solidaridad. Ontstaan in 1969 als Nederlandse adventsactie die opkwam voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Latijns-Amerika, en uitgegroeid tot een mondiale netwerkorganisatie en expert in het verduurzamen van internationale productieketens met als doel: een beter perspectief voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, met minder schade voor het milieu.

Het middagprogramma van het event ziet er als volgt uit:

  • Welkomstwoord door Mariam Dao Gabala, Voorzitter van de Internationale Raad van Toezicht
  • Minister Kaag: Thanks to Solidaridad trade has a norm: fair
  • Old Roots & New routes: The history of Solidaridad
  • Climate Change: the most pressing challenge
  • Fair Data: the world goes digital
  • Pauze
  • Inclusivity: the world turning more balanced
  • Blended finance: the world goes where the money goes

Overdracht directeursstokje

Aan het eind van de middag neemt Nico Roozen, algemeen directeur van Solidaridad Network, na 35 jaar afscheid van de organisatie. Hij draagt het directeursstokje over aan Jeroen Douglas. Roozen: “Geopolitieke veranderingen hebben deze eeuw geleid tot een multi-polaire wereldorde. Hoe pakt dat uit voor het voeden van de nieuwe megasteden in Azië en Afrika? Hoe kunnen de landbouw en de financiële sector de forse klappen van klimaatverandering opvangen? Hoe kunnen miljarden arme mensen perspectief op een betere toekomst krijgen? Ik vind het belangrijk om bij mijn afscheid die grote vragen centraal te stellen.”

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan heeft Solidaridad een informatief magazine uitgegeven over haar geschiedenis