Dat het verduurzamen van je woning een actueel onderwerp binnen de maatschappij is, hoeven we vast niet meer te vertellen. Door de stijgende energieprijzen kiezen steeds meer mensen voor duurzame oplossingen. Maar wat kun je doen om je woning te verduurzamen? En welke van deze energiebesparende maatregelen heeft de hoogste prioriteit? Je leest het in dit artikel!

Een nieuwe cv-ketel installeren

Het installeren van een nieuwe cv-ketel kan bijdragen aan het verduurzamen van je woning. Heeft jouw cv-installatie zijn maximale levensduur bereikt? Of is de gezinssamenstelling veranderd? Dit zijn goede redenen om voor een nieuwe cv-ketel te kiezen. Net als wanneer je een verouderde ketel in je woning hebt.

Een nieuwe cv-ketel werkt efficiënt en behaalt een rendement van wel 100 tot 107%! Dat betekent dat de ketel geen warmte verliest. Daarnaast beschikt de nieuwe ketel over de nieuwste technieken voor een betere voorziening van warm water. Er zijn dus ook minder temperatuurschommelingen. Doordat de nieuwe ketel efficiënt werkt, bespaar je op je energierekening. Nieuwe cv-ketels hebben vaak ook een zuiniger energielabel: dit verhoogt de waarde van je woning.

Isoleren: verhoog je wooncomfort

Het isoleren van je woning speelt een belangrijke rol in verduurzamen. Dankzij isolatie verlies je minder warmte via de gevel, vloer en het dak. Je hoeft dus minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hiermee verlaag je de energierekening en je ecologische voetafdruk. Win-win! Ook in de zomer profiteer je van isolatie: op tropische dagen blijft je woning koeler.

Dakisolatie is verreweg de meest populaire isolatiemethode. Via het dak ontsnapt er veel warmte uit je woning. Je kunt je dak zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Voor dakisolatie langs binnen is geen grote verbouwing noodzakelijk: het isolatiemateriaal wordt namelijk aan de onderkant van je dak tussen de balken geplaatst.

Bij dakisolatie langs buiten moet eerst de dakbedekking worden verwijderd: het isolatiemateriaal wordt tussen de dakconstructie en de dakbedekking geplaatst. Het wordt daarom aangeraden om het isoleren van je dak te combineren met andere dakwerken, zoals het vervangen van de dakbedekking of een dakrenovatie.

Ook gevelisolatie is een veel gekozen methode. Het isolatiemateriaal wordt tegen de gevel geplaatst en afgewerkt met nieuwe gevelbekleding. Je vangt hiermee twee vliegen in één klap: je verduurzaamt je woning en je verbetert de uitstraling van je woning. Let er wel op dat je voor nieuwe gevelbekleding een vergunning nodig hebt.

Verduurzamen met domotica

Domotica? Wat is dat? Domotica is een nieuwe techniek om je woning te automatiseren. Je kunt alle elektrische apparaten in huis met één knop bedienen: zo kun je een uur voordat je thuis komt de verwarming aanzetten of het licht uit doen wanneer je dat vergeten bent. De elektrische apparaten in je woning hoeven dus nooit meer onnodig aan te staan.

Met domotica wordt het dus een stuk eenvoudiger om energie te besparen. Je kunt niet alleen de lampen uitschakelen wanneer je dit vergeten bent, maar je kunt ook een timer installeren. Het principe van domotica houdt niet alleen bedienen op afstand in, maar ook automatiseren om energie te besparen. Zo bespaar jij op de energierekening!

Vervang de glazen door HR glas

Heb jij nog dubbel glas? Laat dit vervangen door isolatieglas! Er zijn verschillende soorten isolatieglas: HR, HR+, HR++ en HR+++ (ook wel triple glas). HR glas bestaat uit twee glasplaten die met een speciale coating behandelt zijn. Tussen de glasplaten bevind zich isolerend gas. Triple glas bestaat uit drie glasplaten en heeft de beste isolatiewaarde.

Isolatieglas is beter in staat om de warmte in de woning vast te houden. Via de glazen kun je namelijk veel warmte verliezen: en dat niet alleen, je kent het gevoel van kou en tocht vast ook wel. Met isolatieglas is dat verleden tijd! Hierdoor bespaar je op je energierekening, verhoog jij je wooncomfort en wordt je woning weer wat meer waard. Een bijkomend voordeel is dat isolatieglas ook inbraak- en geluidswerend werkt.

Ben jij op zoek naar een vakspecialist voor het verduurzamen van je woning? Op de 10beste.nl vind je de beste producten, diensten en vakspecialisten voor jouw klus!