Aimforthemoon haalt in 2016 The Venture voor het eerst naar Nederland. The Venture is de internationale competitie van whiskymerk Chivas Regal, waarin men op zoek gaat naar de meest impactvolle sociale onderneming wereldwijd. Sociale ondernemingen uit 32 landen verdeeld over 6 continenten doen mee. Uit elk land zal de meest kansrijke onderneming worden gekozen om kans te maken op $1.000.000 prijzengeld en mee te doen aan The Venture’s Accelerator Week bij de Skoll Centre for Social Entrepreneurship in Oxford (UK).

Voor de komende maanden is The Venture NL op zoek naar de beste sociale onderneming gevestigd in Nederland. Op 21 november 2016 zullen uit alle aanmeldingen de 5 finalisten worden bepaald. In de weken daarop proberen de finalisten om via een voting campagne zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor hun onderneming. Op 12 januari 2017 wordt op basis van de uitgebrachte stemmen en het kundige oordeel van de vakjury de winnaar worden bepaald.

Sociale ondernemingen die in aanmerking willen komen moeten een for-profit rechtsvorm hebben en in Nederland zijn gevestigd. De wedstrijd is open voor ondernemingen tot €1.500.000 omzet.

Harry Hummels, eerste hoogleraar Sociaal Ondernemerschap in Nederland en verbonden aan het Social Entrepreneurship Initiative van de Universiteit Utrecht, zal onder andere plaatsnemen in de jury.

Hummels: “Sociaal ondernemerschap stimuleert de economische ontwikkeling die rechtvaardigheid, milieuzorg en kansen kansen voor minderbedeelden versterkt. The Venture is op zoek naar sociale ondernemingen die hierin kunnen bijdragen.”

Dit is de derde keer dat The Venture georganiseerd wordt en voor het eerst dat Nederland aan de competitie deelneemt. Uit ieder land wordt één startup uitgekozen die in juli 2017 deelneemt aan de internationale finale. In 2015 werd het grootste gedeelte van het prijzengeld uitgereikt aan Conceptos Plásticos, Colombia. Deze startup richt zich hiermee zowel op de groeiende vraag naar huisvesting als het recyclen van plastic door de productie van bouwblokken uit plastic afval. Zie het filmpje onderaan deze pagina.

Wil je meer weten? Klik hier.