Moderne woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Dit is uiteraard plezierig voor de maandelijkse energierekening. Als een pand over goede isolatie beschikt, gaat er minder warmte verloren. Maar er blijft hierdoor ook vervuilde lucht in huis hangen en daardoor kan de luchtkwaliteit snel verslechten. Een goed geïsoleerde woning vraagt dus ook om een goed ventilatiesysteem. En een effectief ventilatiesysteem van goede kwaliteit betreft een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Duurzaam ventileren: zo werkt het

Wanneer je op zoek gaat naar een ventilatiesysteem zal je zien dat er veel mogelijkheden zijn. Er zijn verschillende systemen die jouw woning van verse lucht kunnen voorzien. Veel woningen zijn in Nederland voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Hierbij wordt de vervuilde lucht uit huis gezogen middels afzuigingen. En de schone lucht wordt via ventilatieroosters naar binnen geblazen. Het is een effectieve manier van ventileren. Maar het kan nog effectiever en bovendien duurzamer. Hoe? Met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze manier van ventileren wordt ook wel balansventilatie genoemd. Bij deze ventilatiemethode gaat er nagenoeg geen lucht verloren. De vervuilde lucht die wordt uitgevoerd wordt namelijk gebruikt voor het verwarmen van de inkomende koude lucht. Er is dus sprake van een soort kringloop, van een balans in de luchtstromen.

Filters van het ventilatiesysteem vervangen

Bij het ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de gebruikte lucht als het ware hergebruikt. De energie van de uitgaande lucht wordt gebruikt voor het verwarmen van de inkomende lucht. Is het zomer? Dan zal de koele uitgaande lucht worden gebruikt om warme inkomende lucht te verkoelen. Bij dit proces spelen de WTW filters een belangrijke rol bij de filtering van de lucht. En voor alles dat veelvuldig gebruikt wordt geldt dat het aan slijtage onderhevig is. Dat geldt ook voor de filters van een WTW ventilatiesysteem. Het is daarom van belang dat deze filters met enige regelmaat worden vervangen. De filters spelen een te belangrijke rol in het ventilatieproces om verwaarloosd te worden.

Waarom een goed ventilatiesysteem belangrijk is

Veel mensen zijn gefocust op de kwaliteit van de isolatie van hun woning. Ze willen verzekerd zijn van een goede isolatie met het oog op de maandelijkse energierekening. Maar niet iedereen staat vervolgens stil bij het belang van goede ventilatie. En dat terwijl juist de ventilatie zo onwijs belangrijk is. De luchtkwaliteit in huis is heel bepalend voor het wooncomfort dat jij ervaart. Is de luchtkwaliteit in huis slecht? Dan kun je hier lichamelijke ongemakken door gaan ervaren. Je moet hierbij denken aan klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Het belang van een gezond binnenklimaat moet dus niet worden onderschat. Een goed ventilatiesysteem is onmisbaar voor elke woning, maar zeker voor nieuwbouwwoningen.