Het Nederlandse familiebedrijf Vebego uit Voerendaal is verkozen tot ‘Familiebedrijf van het Jaar 2022’.  CEO Ton Goedmakers ontving gisteren (20 april) de ‘Familiebedrijven Award 2022’ in het AFAS Theater te Leusden uit handen van Jacco Vonhof voorzitter MKB-Nederland.

Ondernemer John Fentener van Vlissingen richtte in 2012 de Stichting Familie Onderneming op om meer aandacht te vragen voor het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie. De stichting looft daartoe de Familiebedrijven Award uit aan een uitblinkend Nederlands familiebedrijf. Dit jaar werd de award voor de achtste keer uitgereikt. De andere drie finalisten waren Jan Linders, KlokHolding en Koninklijke Otolift.

Jury over Vebego: innovatief betrokken én toonbeeld voor succesvolle opvolging. De jury roemde Vebego om haar governance: het bedrijf is een toonbeeld voor succesvolle opvolging binnen familiebedrijven. Innovatie staat binnen dit familiebedrijf hoog op de agenda: in de kleinste details wordt gezocht naar snellere en nog slimmere oplossingen. Ook vinden de juryleden het bewonderingswaardig hoe Vebego in staat is om mensen zo lang aan zich te kunnen binden. De passie voor de medewerkers is de rode draad bij dit familiebedrijf: ze maken zich hard voor een inclusieve samenleving met betekenisvol werk voor iedereen.

Selectieproces

De meedingende familiebedrijven werden getoetst op onderstaande criteria:

  1. Aandeelhouders, Bestuur en Governance
  2. Familie en Cultuur
  3. Continuïteit (langetermijndenken en handelen)
  4. Financiële prestaties (rendement en financieringsstructuur)
  5. Groei (omzet, rendement en aantal medewerkers)
  6. Internationalisatie (in hoeveel landen actief?)
  7. Maatschappelijke betrokkenheid (rol in community, MVO-activiteiten)
  8. Innovatie (hoe innovatief?, patenten, R&D-kosten, productlanceringen, etc.)

Een team van KPMG selecteerde circa 250 familiebedrijven uit een groep van 500 Nederlandse middelgrote en grote bedrijven. Deze ondernemingen werden uitgenodigd voor een interview op basis van bovenstaande criteria.