Vandaag, woensdag 1 maart, is het Nationale Complimentendag. De dag die draait om complimenten. Hebben we daar een aparte dag voor nodig? Jazeker! Het geven en ontvangen van complimenten is namelijk een kunst op zich waar wij Nederlanders (nog) geen kei in zijn. Dit jaar doet duurzame organisatie The Footprint Challenge er een schepje bovenop en dopen de dag om tot Nationale Duurzame Complimentendag. Miriam Melchers en Laura Moningka van The Footprint Challenge leggen uit waarom dit belangrijk is.

Het regent complimenten

Allemaal weten we wat het met ons doet als we een welgemeend compliment geven en krijgen. Het geeft een positief gevoel, motiveert, boost ons zelfvertrouwen en laat ons glimlachen. Volgens Melchers zit het geven van complimenten al niet diepgeworteld in onze cultuur, laat staan dat we mensen die wat doen voor een duurzame(re) Aarde complimenteren. “Kijken we naar het effect van complimenten op onze hersenen, dan zien we dat ze ons beloningssysteem aanspreken. Het levert een goed gevoel op, waardoor we sneller geneigd zijn het beloonde gedrag te herhalen. En dat is precies wat we nodig hebben als het om duurzaamheid gaat!”

Kleine stappen, grootse impact

Wie in het dagelijks leven bewust kleine veranderingen doorvoert, verdient volgens The Footprint Challenge een groot compliment. Dat is iets waar ze heel Nederland bewust van willen maken. “Het zit ‘m in de allerkleinste dingen”, aldus Moningka. “Iemand die vaker vlees links laat liggen, zonnepanelen op het dak heeft laten leggen, mindert met plastic verpakkingen of chemische schoonmaakmiddelen de deur wijst. Hoe klein de stap ook, het heeft grootse impact. De impact is des te groter als we elkaar door middel van complimenten weten te enthousiasmeren hetzelfde te doen! Zeg nou zelf, wie verdient er nou meer een compliment dan iemand die zich inzet voor een duurzame toekomst voor ons allemaal?”

Waarom is een duurzame complimentendag belangrijk?

We leven op veel te grote voet. Als iedereen op de wereld zou leven als de gemiddelde Nederlander dan zouden we maar liefst 3,6 Aardes nodig hebben. Dat hebben we niet. Daarom is het zo belangrijk dat we onze ecologische voetafdruk (negatieve impact op de wereld) verkleinen en onze handafdruk (positieve impact door anderen te inspireren) vergroten. Waar de sleutel ligt? Bij het geven en krijgen van – daar is ‘ie weer – complimenten. “Een compliment geven lijkt iets heel eenvoudigs en dat is het ook! Het is makkelijk, kost niets en kan grote impact hebben op jou en de mensen om je heen. Met zoiets kleins als een compliment kunnen we onze eigen omgeving inspireren om ook duurzame stappen in het dagelijkse leven te zetten, en creëren we samen een golf van positiviteit.

Melchers vult aan: “Onze voetafdruk kunnen we niet oneindig blijven verkleinen. Daarom is het belangrijk om juist onze handafdruk – het inspireren van anderen om bijvoorbeeld ook vaker vegetarisch te eten of vaker de trein te pakken – te vergroten. Op die manier kunnen we oneindig veel positieve impact met elkaar maken!”

Wie de eigenaren van The Footprint Challenge zelf in het zonnetje zetten?

Moningka: “Wij geven vandaag een compliment aan Nederlandse initiatieven die écht een duurzame (wereldwijde) beweging in gang hebben gezet, zoals Repair Café waar vrijwilligers repareren wat kapot is, Clothing Loop om met buurtgenoten kleding te ruilen, Veggie Challenge om een maand meer plantaardig te eten, Struikrovers om bomen en struiken te redden waar gesloopt wordt en The Pollinators met hun “Voer de Bij bij campagne”.

Nationale Duurzame Complimentendag is een initiatief van The Footprint Challenge. Ze dagen de maatschappij op een leuke en laagdrempelige manier uit om dagelijks stappen te zetten naar een duurzame(re) levensstijl. Met hun 40-daagse duurzaamheidsprogramma helpen ze bedrijven en overheden om te verduurzamen van binnenuit.