Vanaf de Giro d’Italia 2022 zullen de professionele World Tour teams van Cannondale 100% composteerbare bidons gebruiken. Een oplossing voor de 34.000 bidons die elk jaar worden gebruikt door de mannenploeg van EF Education – EasyPost en de vrouwenploeg van EF Education – TIBCO – SVB.

De dop, het drinktuitje en de fles zelf zijn gemaakt van plantaardige materialen, volledig composteerbaar en vrij van zware metalen en BPA’s, hierdoor is het zowel mens- als milieuvriendelijk.

Hoe werkt het? De bidon wordt binnen 3 maanden als groenafval afgebroken wanneer deze wordt blootgesteld aan micro-organismen, warmte en vocht.

Cannondale streeft naar een duurzamere toekomst voor het professioneel wielrennen en zal dus deze innovatie na 2022 beschikbaar maken voor de gehele World Tour. Elk jaar worden er naar schatting 630.000 bidons gebruikt in het profpeloton. Cannondale wil hier verandering in brengen door betere materialen te gebruiken en bidons voor eenmalig gebruik* te vervangen, hiermee streven we naar een duurzamere oplossing.

* Veel bidons in de professionele wielersport worden slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid. Gewoonlijk worden ze tijdens een wedstrijd langs de kant van de weg gegooid in bepaalde voeding/afvalzones en om hygiënische redenen niet meer gebruikt.

** In een industrieel composteringssysteem zal de bidon binnen 3 maanden afgebroken worden. Dit is gecertificeerd door de Europese compostnorm EN13242. Thuis zal dit ongeveer 10 – 12 maanden duren, vanwege de variabiliteit in thuiscompostsystemen.