350 scholieren uit 45 landen met meer dan 150 projecten presenteren van 2 t/m 5 juni hun innovatieve en verrassende oplossingen voor duurzaamheidsproblemen tijdens de zesde INESPO, de enige en Europa’s grootste duurzaamheidsolympiade voor scholieren in Nederland. Vanuit Nederland doen tien projecten van zeven scholen mee.

Tijdens de nationale ronde op 12 april wisten zij met hun interessante duurzaamheidsprojecten indruk te maken op de deskundige jury, bestaande uit onder andere professoren en hoogleraren van verschillende universiteiten, en een finaleplaats voor de internationale ronde binnen te slepen.

Broedplaats voor duurzame ideeën

Dat INESPO een broedplaats is voor nieuwe duurzame ideeën blijkt uit het project WavEnergy. Tijdens INESPO 2012 wonnen drie scholieren uit Goes met hun WavEnergy project, waarbij golven omgezet worden in energie, de eerste prijs en mochten zij hun idee bij de Intel-Isef wetenschapsolympiade in Amerika presenteren.

Dit duurzame project werd ook door andere organisaties geprezen. In 2013 wonnen zij onder andere de ASN Bank Wereldprijs en een budget van €10.000,- om het verder te ontwikkelen en te realiseren.

Meet & Greet

Voor het eerst dit jaar is er gedurende het evenement op dinsdag 3 juni van 13.00 tot 16.00 uur ook een “Meet & Greet” bijeenkomst in het Provinciehuis van Zuid-Holland, speciaal voor bedrijven, ambassadeurs en onderwijsinstellingen. De “Meet en Greet” biedt hen de mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan, duurzame ideeën uit te wisselen en eventuele nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Aanmelden hiervoor is verplicht en kan via de website van INESPO.

INESPO

INESPO staat voor International Environment & Sustainability Project Olympiad. In de loop der jaren is INESPO steeds meer uitgegroeid tot een fenomeen en is het Europa’s grootste duurzaamheidsolympiade voor nationale, en internationale scholieren in Nederland. Onder het motto: “Challenge Yourself!”, worden scholieren uitgedaagd en gestimuleerd verrassende en innovatieve oplossingen te bedenken voor duurzaamheidsproblemen.

Daarnaast stimuleert INESPO jongeren hun talenten te gebruiken voor een bètaproject en beoogt ze op die manier jongeren te enthousiasmeren voor duurzaamheid, technologie en bètavakken in het algemeen.

Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. Bezoekers zijn van harte welkom op 2 en 3 juni van 09.00 tot 17.00 uur, om de projecten van de deelnemers te bekijken in het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag.

Op 5 juni worden in het Lucent Danstheater in Den Haag de prijzen uitgereikt. De beste Nederlandse projecten winnen deelname aan wetenschapsolympiades in Brazilië, Amerika of elders in Europa. Ook bezoekers mogen hun voorkeur voor projecten uitspreken. Voor zowel de internationale als de nationale projecten is er een publieksprijs. Om de prijsuitreiking bij te wonen is het voor bezoekers noodzakelijk zich van te voren via de website van INESPO aan te melden.

Voor meer informatie: www.inespo.org