‘Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de kaalkap van bossen in Indonesië en Maleisië die verdwijnen door de aanleg van grootschalige oliepalmplantages,’ zo stelt Lia van Wijk, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.

Milieudefensie wil dat Essent stopt met het verstoken van oliepalmproducten voor de opwekking van electriciteit, want de ‘groene’ stroom van Essent is absoluut niet duurzaam. Van Wijk: ‘Niet alleen verdwijnen er tropische bossen, door de aanleg van de oliepalmplantages worden ook grond- en arbeidsrechten van de lokale bevolking geschonden.
Verder gaat de palmolieproductie gepaard met vervuiling van bodem en water.’

In oktober diende Milieudefensie een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen Essent. Het energiebedrijf beweerde namelijk dat palmolie duurzame biomassa zou zijn, zonder negatieve gevolgen voor de lokale milieu- en leefomstandigheden. Die uitspraak blijkt dus onjuist. Evenals de bewering van Essent dat men een controlesysteem hanteert dat de duurzaamheid bewaakt. Essent heeft moeten toegeven dat een controlesysteem voor palmolie nog niet bestaat.

Milieudefensie vindt dat Essent moet inzetten op echt duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Biomassa kan alleen als vaststaat dat die van duurzame afkomst is en regionaal wordt geproduceerd. ‘Het is schandalig dat we ons energieprobleem hier afwentelen op landen in het Zuiden’. aldus Lia van Wijk.