Sociaal Ondernemen is de motor van onze economie. Maar wat is een ‘social enterprise’ precies en nog belangrijker, hoe word je er één? Donderdag 19 juni aanstaande organiseert Kirkman Company in samenwerking met de Gemeente Utrecht voor de eerste keer de Social Enterprise Day. Op deze dag wordt ook de eerste Social Enterprise Awards uitgereikt. Deze gaan naar organisaties die met hun business model de meeste (sociale) impact maken.

Tijdens de Social Enterprise Day worden bestaande organisaties en start-ups mee op reis genomen naar een nieuwe manier van werken. Ze ervaren door middel van workshops hoe een organisatie nog meer sociale relevantiekan hebben. Bij de Social Enterprise Awards wordt primair gekeken naar omzet en winst maar staat juist naar de impact van een organisatie centraal. Daarnaast worden er inspirerende lezingen en workshops georganiseerd waarbij er concrete handvatten worden aangereikt om meervoudige waardecreatie (toegevoegde waarde voor al jouw stakeholders) te realiseren.

Samenstelling short-list
Op deze dag worden er twee Social Enterprise Awards uitgereikt. Eén award voor bestaande grote organisaties die goed op weg zijn om een social enterprise te worden. Zij maken kans op de ‘Transformation Award’. De Start-up Award gaat naar organisaties die van begin af aan werken volgens de principes van een social enterprise,. De jury, bestaande uit Denis Verhoef (juryvoorzitter), Simone Filipini (Cordaid), Arjo Klamer (Erasmus Universiteit Rotterdam), Niek Karsmakers (NLevator), Paul Thewissen (Ministerie van Economische Zaken), Margriet Jongerius (Wethouder Gemeente Utrecht) en Saskia Klep (Theodoor Gilissen) heeft de short list samengesteld en is ook verantwoordelijk voor de keuze van de winnaars op 19 juni.

Uit een lijst van ruim 50 nominaties zijn AkzoNobel, PGGM, Interface en Royal HaskoningDHV door de jury uitgekozen als kanshebbers op de ‘Transformation Award’. Bij de ‘Start-Up Award’ is zijn er vijf organisaties aan de shortlist toevoegd. The Circle Economy, FairPhone, SnappCar, Text to change en Wakawaka maken nog kans op deze Award.

Beoordelingscriteria
In de volgende fase gaan de genomineerden door middel van een vragenlijst verantwoorden hoe sociaal ze zijn. De jury zal in de week voor de Social Enterprise Day deze vragen beoordelen aan de hand van vier verschillende onderdelen (uitdaging, business model, resultaat, bredere impact). Op donderdag 19 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Dagprogramma
De Social Enterprise Day vindt plaats in Utrecht. Om 13:30 openen Victor Everhardt, Trude Maas en Maurits Groen de middag met een inspirerende presentatie. Vervolgens zijn er zeven verschillende deelsessies. Door middel van co-creatie in team beloven wij dat elke aanwezige naar huis gaat met een concrete actie die hij/zij kan inzetten om in zijn/ haar organisatie om meervoudige waarde te creëren.