De Top 12 voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016 is bekend. Uit de grote hoeveelheid duurzame en innovatieve inzendingen heeft de vakjury, onder leiding van Anne-Marie Rakhorst, 12 ondernemingen geselecteerd die zich tot de Top 12 mogen rekenen. De geselecteerde ondernemingen mogen zich tevens inschrijven voor de European Business Awards for the Environment (EBAE), dé Europese duurzaamheidsprijs. Het bestuur van de Koning Willem I Stichting maakt uiterlijk in de tweede helft van april bekend wie de drie genomineerden zijn die kans maken op de Plaquette.

Op donderdag 26 mei wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. Brainport Regio Eindhoven is het toneel van de uitreiking waarbij het thema ‘Creating the Future’ centraal staat. Voor meer informatie zie www.kw1prijs.nl

Geselecteerden

Onder leiding van juryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst heeft de vakjury van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap de volgende Top 12 voor de Plaquette 2016 geselecteerd (op alfabetische volgorde):

 • CONO Kaasmakers
 • De Vegetarische Slager
 • Direct Current B.V.
 • Dopper B.V.
 • Eosta
 • Fairphone
 • Fujifilm Manufacturing Europe B.V.
 • Interface
 • Koppert Cress B.V.
 • OVG Real Estate
 • Udea B.V
 • Van Dorp

Uit deze Top 12 worden drie genomineerden gekozen voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016. Het bestuur van de Koning Willem I Stichting maakt de genomineerden uiterlijk in de tweede helft van april bekend.

Vakjury Koning Willem I Plaquette

De vakjury van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzame Ondernemerschap bestaat uit: juryvoorzitter mw. A.M.A.E. Rakhorst (Duurzaamheid.nl), dhr. J. Bijlsma (MAGMA publicaties), mw. prof. dr. H.S.M. Kort (Hogeschool Utrecht Lectoraat Vraaggestuurde Zorg), dhr. ir. R.H. Bossert (Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht onderzoek / Kamer van Koophandel ), dhr. T. Wagenaar (Natuur & Milieu), dhr. R. Koornstra (Tendris), mw. mr. drs. M. Minnesma MBA (Stichting Urgenda), dhr. W. Lageweg (MVO Nederland), dhr. dr. ir. G.P.J. Dijkema (Rijksuniversiteit Groningen), dhr. H. Nijhuis (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), dhr. H. Hollander (EY), dhr. ir. R. Kieft (Coöperatie TexelEnergie en winnaar Plaquette 2014) en mw. drs. J.C.W. Vlug (Ministerie van Infrastructuur en Milieu).

Over de Koning Willem I Plaquette 2016

De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Organisaties met duurzaam management, een duurzaam product of dienst, duurzame internationale samenwerking of die duurzaam produceren worden uitgenodigd zich in te schrijven. De vakjury beoordeelt de inzendingen en selecteert drie kandidaten. Deze bedrijven kunnen zich tevens inschrijven voor de EBAE, de European Business Awards for the Environment.

Over de Koning Willem I Stichting

De Koning Willem I Stichting is in 1958 in het leven geroepen door De Nederlandsche Bank N.V. en een aantal, aan het bedrijfsleven gelieerde, organisaties. Sinds 1958 kent de Stichting prijzen en plaquettes voor onderscheidend ondernemerschap toe. De Koning Willem I Stichting heeft als doelstelling de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. In het bestuur zijn o.a. vertegenwoordigd: De Nederlandsche Bank N.V., Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VNO-NCW, MKB Nederland, De Maatschappij, Instituut Nederlandse Kwaliteit, NIVE, TNO, Kamer van Koophandel Nederland, Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Nederlandse Vereniging van Banken en De Nederlandse Staatsloterij. Voor meer informatie zie www.kw1prijs.nl