De uitvinder Ton Kooiman, in het dagelijkse leven muziekinstrumentmaker, ontwierp onlangs de Cartonney Pizza Box om de pizza tijdens het nuttigen thuis langer warm te houden. Tijdens een ontmoeting met het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken, bleek dat de extra draaischijf in de doos ook een groene USP opleverde. Zijn verhaal over deze ontdekking…

Ik had al diverse uitvindingen gedaan zoals de duimsteunen voor diverse blaasinstrumenten die ik wereldwijd verkoop. De Cartonney Pizza Box ontstond in de dagelijkse praktijk simpelweg door een Pizza te bestellen bij de lokale franchise en -omdat ik niet van koude pizza’s houd- volgde ik mijn instinct om na  ontvangst een luikje achter in de doos te knippen om zo de deksel dicht te kunnen laten. Om toch de volgende stukken te kunnen uitnemen, moest er ook een draaischijf onder de pizza komen zodat je in het luik, het volgende stuk naar je toe kunt draaien om het uit te nemen.

Een spannend nieuw project begon zich af te tekenen. Prototypen maken, thermometertje bij de Blokker halen, testen etc. Contact met kameraad business partner Pascal van StartUpDesk leidde tot het oprichten van een BV-structuur en de start van een nieuwe business, samen met een ervaren expert in de verpakkingswereld, Maarten Halma van Halma Solutions.

Een redesign volgde om de doos uit een stuk te stansen en een degelijk patent werd aangevraagd. Natuurlijk kwamen er nog meer tests en ja de pizza bleef langer warm zodat je er rustiger van kunt genieten.

Die extra draaischijf is de aanleiding voor het duurzaamheidsaspect.

Armand Lipperts die met Pascal StartUpDesk draait, had bij toeval een leuke netwerk borrel bij Spaces Den Haag, en ontmoette daar een enthousiaste medewerker van het KIDV, Kennis Instituut Duurzaam Verpakken. Van hen hoorde ik dat de pizzadoos eigenlijk bij het restafval moet vanwege het vet dat vaak in het karton trekt. Maar omdat de Cartonney doos een extra draaischijf heeft, wordt voornamelijk alleen deze vies en kan bij het restafval, terwijl de originele doos schoon genoeg blijft voor ‘oud papier’. Hetgeen misschien wel 12 miljoen vierkante meter karton scheelt per jaar dat 6 a 7 keer gerecycled kan worden……

Een kind kan de was doen. Ja het is een zeer eenvoudige uitvinding en daarom schreef ik er een kinderboek over dat binnenkort uitkomt (‘Cartonney is uitvinder’). Dit boek ga ik ook gebruiken als promotie om bij grote partijen aan tafel te komen, hetgeen onlangs is gelukt. We kijken nu met hen hoe we het echt in de markt gaan zetten. In het boek is de uitvinder een jongetje die geholpen wordt door zijn “Ooms” , in werkelijkheid zijn business partners. “Mijn business partners zijn mijn kameraden en de zaken die we met derde partijen doen kenmerken zich door respect en integriteit”.

Met de Cartonney Pizza Box is een nieuwe tijd aangebroken van mooie samenwerking. Een paar minuutjes meer Comfort&Joy die de pizza franchisers al brengen zal meer licht in de wereld betekenen.

Ton Kooiman, uitvinder Cartonney Pizza Box