Stel je gaat bouwen of juist verbouwen, dan wil je het natuurlijk direct goed doen. Met het oog op de toekomst is het wel zo verstandig dat je zo duurzaam mogelijk te werk gaat. Maar wanneer ben je nou helemaal klaar voor dit project? Om echt helemaal voorbereid te zijn moet je met veel aspecten rekening houden. Zo moet je nadenken over het materiaalgebruik, gereedschapgebruik, zoals het gereedschap van Makita, het energieverbruik, maar ook de locatie. In dit blog geven we je tips over hoe je dit kunt doen!

De locatie

Het is ten eerste van groot belang dat je nadenkt over de locatie waar je gaat bouwen. Als je gaat verbouwen, dan blijft het natuurlijk de locatie waar je al gevestigd was, maar als je opnieuw gaat bouwen kun je er over nadenken dat de ligging grotendeels bepaalt hoe duurzaam je woont. Ga je bijvoorbeeld heel erg achteraf wonen, dan zul je vaak veel kilometers moeten maken met de auto om naar werk, school, supermarkt of sportclub te kunnen gaan. Aan de andere kant is het wonen in het centrum van een stad ook niet altijd de juiste keuze. Vaak is een dorp wat rustiger en daar zijn veel groene gebieden.

De woning

Naast de ligging is het belangrijk om na te denken over de woning zelf. Je kunt de woonruimte zo efficiënt mogelijk indelen. Het kan helpen om met een architect in gesprek te gaan en functies van kamers te bespreken. Dit kan te maken hebben met de woonvorm, zoals dat er tegenwoordig veel wordt gekozen voor een tiny house of kangoeroewoning. Ga je voor een ‘normaal’ huis, zorg dan voor een luchtdichte isolering en voor een duurzaam energiebeleid.

Circulair materiaalgebruik

Gebruik veel circulaire materialen. Ik hoor je denken, wat betekent dit? Circulair verbouwen betekent dat je zoveel mogelijk gebruikmaakt van materialen die reeds gebruikt zijn of je maakt juist gebruik van  biologisch afbreekbare materialen. Bij biologische producten kun je denken aan stro, hout of hennep. Ga in gesprek met de aannemer of architect om de mogelijkheden hierin te bespreken.

Gereedschap

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer jouw huis inmiddels staat, is het ook belangrijk om de binnenkant zo duurzaam mogelijk te maken. Hier heb je vaak veel gereedschap of machines voor nodig. Bekijk www.gereedschapcentrum.nl om de juiste keuze in gereedschap en machines te maken, inclusief persoonlijk advies! We wensen je ontzettend veel succes met de bouw van jouw woning en voornamelijk veel woonplezier.