Reizen speelt een grote rol in de CO2-voetafdruk van elk bedrijf. Toch is duurzaamheid tot nu toe geen belangrijke overweging geweest bij het plannen van zakenreizen. Zakenreizen is een van de grootste veroorzakers van koolstofemissies in de bedrijfswereld. Ten eerste worden zakenreizen namelijk voornamelijk per vliegtuig en auto gemaakt, vooral in landen waar reizen per trein geen optie is. Daarnaast is de CO2-voetafdruk van businessclass stoelen ongeveer vier keer zo veel als die van economy class. Bovendien nemen werknemers vaak een veel hoger aantal vluchten dan de gemiddelde vakantieganger.

Tijdens de coronapandemie daalde de totale wereldwijde CO2-uitstoot met 7%. Met de terugkeer naar kantoor en de heropening van de grenzen is het belangrijk om onszelf af te vragen welke duurzaamheidslessen bedrijven mee kunnen nemen in de toekomst.

Meer digitaal en minder korte zakenreizen

Er zijn tegenwoordig zoveel digitale hulpmiddelen om op afstand te werken, dat bedrijven een frequenter en efficiënter gebruik zouden moeten aanmoedigen. Investeer in moderne software en andere hulpmiddelen die uw organisatie in staat stellen virtueel te vergaderen, werknemers en teams te laten samenwerken ongeacht waar ze zich op aarde bevinden, en managers in staat te stellen tussen de belangrijke face-to-face vergaderingen door contact te houden met klanten.

Als een persoonlijk bezoek toch noodzakelijk is, probeer meerdere afspraken in één reis te combineren in plaats van meerdere korte reizen te maken.

Kies voor groenere vervoersmiddelen

Volgens een studie van het European Environment Agency stoot een treinreis minder dan een twintigste deel uit van de uitstoot van een vlucht en een zevende deel van de uitstoot van een autorit. De overstap van vele korte vluchten naar treinreizen kan een enorm verschil maken voor de CO2-voetafdruk van uw bedrijf.

Zakenreizigers zijn zich steeds meer bewust van de impact van zakenreizen op het milieu en willen hun tijd zo goed mogelijk gebruiken. Veel mensen denken misschien dat reizen per trein meer tijd in beslag neemt, maar die tijd kan juist optimaal benut worden door alvast wat e-mails weg te werken.

Kies bij verdere zakenreizen, waarbij vliegen noodzakelijk is, voor nieuwere vliegtuigen (Boeing 787, Airbus 321 NEO of de Airbus 350) en probeer directe vluchten te nemen in plaats van over te stappen.

CO2-uitstoot van vlucht en visum compenseren

Bedrijven komen niet uit onder het reizen; er zullen altijd momenten zijn waarop werknemers op zakenreis moeten naar een verre bestemming en de trein geen optie is. In dat geval bestaan er tal van non-profit initiatieven die bedrijven helpen om de CO2-uitstoot te compenseren en de negatieve impact om te zetten naar een positieve impact op de wereld. Of het nu gaat om herbebossing of projecten voor hernieuwbare energie; bedrijven kunnen zelf een doel kiezen dat past bij hun organisatie.

Ook bij het boeken van een vlucht of zelfs bij het aanvragen van het visum voor een verre zakenreis wordt vaak automatisch aangeboden om uw CO2-uitstoot te compenseren. Als u  uw visum hier online aanvraagt kunt u tijdens het invullen van het aanvraagformulier aanvinken dat u uw CO2-uitstoot wenst te compenseren. Bij het voldoen van de betaling van het visum (of van het ESTA of het eTA), wordt er vervolgens een klein bedrag in rekening gebracht dat volledig ten goede komt aan GreenSeat. Zij hebben projecten lopen in India en verschillende landen in Afrika. De duurzame energieprojecten voldoen aan de eisen van VCS en Gold Standard. Zo kunnen bedrijven zelfs bij deze kleine handelingen zoals het online aanvragen van een visum hun steentje bijdragen.

CO2-afdruk bij aankomst beperken

Overweeg bonussen aan te bieden aan werknemers die ervoor kiezen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of deelauto’s. Als een huurauto noodzakelijk is, overweeg dan om alleen compacte, hybride of elektrische voertuigen toe te staan.