Ben je van plan om binnenkort een zakelijk evenement te organiseren? Als het niet de eerste keer is dat je een evenement organiseert, dan weet je dat een goede voorbereiding het halve werk is. Door je goed voor te bereiden, zorg je ervoor dat op de dag zelf alles vlekkeloos verloopt. Een van de zaken waarover je tegenwoordig van tevoren goed moet nadenken, is duurzaamheid. Duurzaamheid speelt – ook als het om evenementen gaat – namelijk een steeds belangrijkere rol.

Om ervoor te zorgen dat je evenement een groot succes wordt, kun je gebruikmaken van evenementen software. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de event management software van aanmelder.nl. Aanmelder.nl levert betrouwbare en praktische software oplossingen om succesvollere en effectievere evenementen te organiseren en tovert complexe vraagstukken om naar gebruiksvriendelijke software waar jij als organisator zelf mee aan de slag kunt.

Duurzame locatiekeuze

Kies je voor een offline evenement? Dan begint het verduurzamen van jouw evenement met het kiezen van een duurzame locatie. Ga op zoek naar een locatie die past bij jouw publiek én die zich bovendien inzet voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Denk hierbij aan een locatie met energiezuinige faciliteiten, groene energievoorzieningen en efficiënt afvalbeheer. Zo geef je het goede voorbeeld en draag je actief bij aan een groenere en schonere wereld.

Verminder afval en bevorder recycling

Een ander belangrijk aspect van een duurzaam evenement is het reduceren van afval en het bevorderen van recyclen. Door gebruik te maken van duurzame en recyclebare materialen, afvalstromen te scheiden, hergebruik te stimuleren en te kiezen voor digitale registratie en communicatie, kun je de impact van het evenement op het milieu verkleinen.

Wil je hier meer over weten? Hier vind je meer informatie over het organiseren van duurzame en circulaire evenementen.

Beperkt transport

Het is belangrijk om verder te kijken dan het evenement an sich. Ook transport heeft een grote impact op het milieu. Is jouw locatie makkelijk bereikbaar? Probeer je gasten dan aan te moedigen om gebruik te maken van openbaar vervoer of de fiets. Kies je juist voor een afgelegen locatie? Vraag dan aan gasten om te carpoolen.

Probeer ook te kiezen voor lokale leveranciers, zodat de afstand waarover goederen moeten worden vervoerd zo kort mogelijk is. Door bewuste keuzes te maken, kun je de impact op het milieu aanzienlijk verminderen en je evenement verduurzamen.

Tip: overweeg om je evenement digitaal te laten plaatsvinden. Online evenementen zijn evenementen die volledig digitaal worden georganiseerd en waarbij deelnemers niet fysiek aanwezig zijn op een locatie.

Communiceer en betrek je gasten

Een duurzaam evenement is pas echt duurzaam als je je gasten betrekt en bewust maakt van jouw inzet voor duurzaamheid. Communiceer daarom duidelijk over de duurzame aspecten van je evenement, bijvoorbeeld door middel van aankondigingen op je website en op social media kanalen. Daarnaast kun je op het evenement informatie delen over de genomen duurzaamheidsmaatregelen en je gasten aanmoedigen om zelf ook een bijdrage te leveren. Je zult zien dat je een stuk meer goodwill kweekt, op het moment dat je laat zien dat je bijdraagt aan een stuk verduurzaming!