Op vrijdag 27 mei 2016 nemen Thekla Reuten (actrice, bekend van The American en De Tweeling), Maurits Groen, Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Willem Lageweg (directeur MVO Nederland) het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn in ontvangst. Met het boek geeft Porcelijn voor het eerst een compleet overzicht van de impact van onze westerse leefstijl op de planeet.

“Onze verborgen impact blijkt groter te zijn dan onze zichtbare impact. Als je de impact van onze dagelijkse gewoonten op de planeet niet kent, kan je het probleem ook niet oplossen”, aldus auteur Babette Porcelijn.

Reuten, van Tongeren en Lageweg symboliseren de consument, de politiek en het bedrijfsleven – in ‘De Verborgen Impact’ rekent Porcelijn voor dat de inzet van alle drie deze partijen nodig is om de transitie naar een duurzame maatschappij te realiseren.

VERRASSENDE UITKOMSTEN

Samen met onderzoeksinstituut CE Delft stelde Porcelijn een Impact Top 10 samen die laat zien wat de invloed van ons dagelijks leven is op het klimaat, natuur én milieu. De Top 10 toont verrassende uitkomsten. Zo hebben we de meeste invloed door de spullen die we kopen en zouden we vijftig keer de oorspronkelijke bossen moeten aanplanten om onze CO2-uitstoot sinds 1750 te compenseren. Porcelijn kwantificeert de opgave waar de maatschappij voor staat en spaart geen heilige huisjes in haar zoektocht naar feiten: in ‘De Verborgen Impact’ lees je waarom de elektrische auto wordt overschat en hoe verpakkingen soms een positieve invloed om het milieu hebben.

‘De Verborgen Impact’ is rijk geïllustreerd en laat op een toegankelijke wijze zien wat we zelf kunnen doen om de planeet te sparen. Porcelijn helpt de lezer aan handige tools om de eigen impact in kaart te brengen én zorgt ervoor dat een ieder van ons zijn of haar eigen impact in kaart kan brengen en meteen plannen kan maken om effectief te verduurzamen.

Vrijdag 27 mei om 16.30 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, wordt het boek gelanceerd en uitgereikt aan Thekla Reuten, Liesbeth van Tongeren, en Willem Lageweg. Maurits Groen, nr. 1 in de Duurzame 100 van Trouw in 2015 en schrijver van het voorwoord, verzorgt de keynote.