De duurzame Nederlandse gebouwen van Tesla, Deloitte, ABN AMRO, Almere en ECOstyle zijn genomineerd voor de internationale BREEAM Awards. Deze Awards worden op 8 maart in London uitgereikt aan de meest duurzame gebouwen ter wereld. Het is voor de eerste keer dat Nederlandse gebouwen meedingen naar deze prijs.

BREEAM is mondiaal het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Meer dan een half miljoen gebouwen zijn voorzien van dit keurmerk. Ieder jaar wordt het meest aansprekende BREEAM-gebouw bekroond met de BREEAM Award. In Nederland wordt het BREEAM keurmerk beheerd door de Dutch Green Building Council. Directeur Annemarie van Doorn: “Het is een eer dat dit jaar ook vijf Nederlandse gebouwen zijn genomineerd. Ik zie deze Awards als de Oscars voor duurzame gebouwen.”

Tesla, ECOstyle en Almere

Voor Tesla gaat het om het nieuwe distributiecentrum dat onlangs is opgeleverd in Tilburg. Het gebouw, NewLogic II, is ontwikkeld door DokVast en is het meest duurzame distributiecentrum van Nederland. Het gebouw voor ECOstyle is ontwikkeld in Ecomunitypark in Oosterwolde. Dat is geen gewoon bedrijventerrein, maar een ecologisch werklandschap waar innovatieve bedrijven zich kunnen vestigen. Ook de CityMall Almere, waar goed is gelet op akoestiek, klimaat en materiaalgebruik is genomineerd.

ABN AMRO

Het in 1999 opgeleverde hoofdkantoor van ABN AMRO kan eveneens rekenen op een nominatie. De bank heeft voor het gebouw aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam allerlei maatregelen getroffen om het gebouw te verbeteren, waaronder de installatie van slimme energiemeters, de toepassing van energiezuinige liftsystemen en koeling met water uit De Nieuwe Meer.

Deloitte

Deloitte houdt sinds kort kantoor in The Edge, een van de meest innovatieve en moderne kantoorgebouwen ter wereld. The Edge is gesitueerd op de Amsterdamse Zuidas. In dit nieuwe gebouw, met een compleet glazen gevel voor optimaal daglicht, kunnen gebruikers zelf hun gewenste binnenklimaat regelen via een speciale app. Het gebouw, dat is ontwikkeld door OVG Real Estate, kan meer energie produceren dat dan het verbruikt.

Nominaties

Eind januari sluit de nominatietermijn. Op 8 maart worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de BREEAM Awards in het Marriot in London. Meer informatie op www.breeam.com.