Sunweb Group, het reisconcern met reismerken zoals Sunweb, Eliza was here, GOGO en Primavera, maakt vandaag bekend een partnership aan te gaan met Neste, ‘s werelds grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel. De organisatie maakte in het voorjaar bekend niet langer CO2 te compenseren, en alleen nog maar te gaan investeren in reductie van de uitstoot van haar eigen product. Het geld dat hierdoor vrijkomt wordt nu geïnvesteerd in de samenwerking met Neste. Sunweb Group neemt 385.000 liter duurzame vliegtuigbrandstof (‘SAF’) af bij Neste, waardoor de CO2 uitstoot daadwerkelijk wordt gereduceerd. De reisorganisatie is hiermee de eerste organisatie in de toerisme industrie zonder eigen vliegtuigen die zo’n belangrijke stap maakt.

SAF (‘sustainable aviation fuel’) is op dit moment het meest duurzame alternatiefvoor fossiele vliegtuigbrandstof en reduceert broeikasgasemissies (GHG) tot wel 80%* ten opzichte van het gebruiken van fossiele kerosine. De brandstof die Sunweb Group bij Neste afneemt,wordt gemaakt van duurzaam ingekochte hernieuwbare afval- en reststoffen zoalsgebruikt frituurvet.

Sunweb Group en Transavia kondigden in april al aan een gezamenlijk duurzaamheidsbudget te investeren in SAF. Deze samenwerking blijft bestaan en de huidige investering die wordt gedaan bij Neste komt er bovenop.

“Wij zijn ons ervan bewust dat dit nog een kleine hoeveelheid is, maar tegelijk is het een belangrijke stap om vliegen duurzamer te maken”, zegt Chris Oskam, Head of Sustainability bij Sunweb Group. “SAF is de meest effectieve manier om onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Momenteel is nog minder dan 0,1% van alle vliegtuigbrandstof wereldwijd SAF. Om de uitstoot van vliegen te verminderen moet de hoeveelheid SAF omhoog. Met de nieuwe investering zorgen wij ervoor dat alle 1 miljoen klanten van Sunweb Group in 2022 met minder uitstoot vliegen dankzij de extra 0,5% SAF. Wij willen met deze investering laten zien dat duurzaamheid een verantwoordelijkheid voor iedereen is”, besluit Chris Oskam.

“Neste zet zich in om de luchtvaartindustrie te helpen duurzamer te worden. Samenwerken met innovatieve partners die vooruitdenken en onze ambities delen, is daarbij essentieel. Als een van de grootste reisorganisaties in Europa heeft Sunweb Group de verantwoordelijkheid genomen hun reisaanbod te verduurzamen door zelf SAF te kopen. Daarmee maken zij het voor hun klanten mogelijk te vliegen met minder emissies. Onze samenwerking is de eerste in zijn soort en we hopen dat hun voorbeeld andere organisaties inspireert. De wereld heeft dit soort voortrekkers nodig om de weg te wijzen naar een duurzamere toekomst”, zegt Jason Reichow, Vice President Business Development Renewable Aviation bij Neste.

*) Over de levenscyclus van de brandstof en berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder de CORSIA-methodologie.