Duurzaam ondernemen is iets wat voor steeds meer bedrijven belangrijk wordt. Naast het investeren in onder andere zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen, is het ook belangrijk om verder te kijken dan dat. Hoeveel werknemers komen iedere dag met de auto naar het werk en op welke manier kun jij er als werkgever voor zorgen dat je dit aantal weet te reduceren? Een fietsplan biedt dan uitkomst. Dit is namelijk de perfecte manier om voor zowel werkgever als werknemer, tegen een fiscaal voordeel een fiets te kunnen bekostigen. Daarbij zorgt het niet alleen voor een verminderde uitstoot van CO2, maar draagt het ook bij aan het fit houden van je werknemers, met een lager ziekteverzuim tot gevolg. Om ervoor te zorgen dat jij je werknemers extra kunt stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan, is een fietsplan dus zeker iets om over na te denken. Hoe dit precies werkt en welke voordelen het heeft, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit.

Hoe werkt een fietsplan in de praktijk

Voldoe jij als werkgever aan de juiste voorwaarden, dan heb je de mogelijkheid om je werknemers een fietsplan aan te bieden. Een fietsplan is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om een fiets aan te schaffen met belastingvoordeel. Voor werknemers werkt het als volgt; zij kunnen via het fietsplan een fiets kiezen en deze aanschaffen met een zogenaamde fietslease, waarbij de kosten maandelijks worden afgeschreven van het brutoloon. Dit betekent dat ze minder belasting en sociale premies betalen over het bedrag dat ze uitgeven aan de fiets. Hierdoor kunnen werknemers op een voordelige manier een nieuwe fiets aanschaffen en gebruik maken van de fiets voor woon-werkverkeer en natuurlijk ook privégebruik. Het voordeel voor de werkgever is het eventueel reduceren van het wagenpark en natuurlijk fittere werknemers.

Kies voor een elektrische fiets met middenmotor of voormotor

Je bent natuurlijk volledig vrij om te kiezen voor een elektrische fiets of een normale fiets. Afhankelijk van je budget, is het aan te raden om voor een elektrische fiets met middenmotor te kiezen. Het voordeel van een middenmotor is dat je het gevoel hebt alsof je op een normale fiets zit, maar dan met ondersteuning. Kies je voor een elektrische fiets met voormotor, dan zijn deze vaak wel iets goedkoper, maar geeft je wel het idee alsof je vooruit wordt getrokken. De uiteindelijke keuze is volledig aan jezelf, maar het is wel aan te raden beide fietsen te proberen, zodat je weet waar je op moet letten.

Goed voor de gezondheid

Wanneer werknemers ervoor kiezen om met de fiets naar het werk te gaan, bevorderen ze hun fysieke gezondheid en welzijn. Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging die kan helpen bij het verbeteren van de conditie en het verbranden van calorieën. Daarnaast kan fietsen stress verminderen en de mentale gezondheid verbeteren. Door je werknemers aan te moedigen om actief te blijven, kunnen ze zich energieker voelen en beter presteren op het werk.