De roep om eerlijker zakendoen wordt wereldwijd steeds luider, maar de reacties blijven vaak beperkt tot mooie rapporten en aansprekende ambities. Steeds meer Nederlandse bedrijven gaan echter verder en ontwikkelen eigen sociale bedrijfsmodellen. Een sieraad dat gisteren aan staatssecretaris Van Veldhoven overhandigd werd, is hier een mooi voorbeeld van. Closing the Loop presenteerde gisteren dit eerste product dat gemaakt wordt van het goud en zilver uit kapotte telefoons: het circulaire sieraad Nowa (No Waste).

Er is geen ontkomen aan: de mondiale Sustainable Development Goals (SDGs), ambitieuze overheidsplannen voor de ‘circulaire economie’ en pompeuze Davos-statements van grote bedrijven zijn overal, deze weken. De utopische vergezichten zouden je bijna doen vergeten dat de huidige werking van de economie nu nog niet bepaald afval-vrij is. Een treurig voorbeeld daarvan is de IT sector. Wereldwijd wordt jaarlijks 50 miljoen ton elektronica afval; chemisch afval. Een probleem: zeker. Maar ook een enorme kans, volgens de Nederlandse social enterprise Closing the Loop.

Closing the Loop werd de afgelopen jaren bekend in de ‘e-waste’ wereld doordat het als eerste bedrijf volle containers defecte telefoons inzamelde, in landen als Oeganda en Ghana. Telefoons die ter plekke op de vuilnisbelt terecht zouden komen, waardoor de grondstoffen in het afval – zoals goud, zilver en koper – verloren zouden gaan. Een enorme kans, vond Closing the Loop, dat in 2014 opgezet werd. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 2 miljoen telefoons omgezet in schaarse grondstoffen. Die grondstoffen vormen nu de basis voor de volgende stap van het bedrijf.

Want goud uit Afrikaans afval, dat is veruit de beste keuze voor iedereen die dit kostbare metaal inkoopt. Om in termen van maatschappelijk rendement te spreken: de CO2 footprint is zeer laag, het is conflict free en draagt direct bij aan afvalreductie. Urban mining is dus de meest duurzame keuze. Closing the Loop zou graag zien dat die keuze vaker gemaakt wordt. En om dat te bereiken, moet de potentie van Afrikaans e-waste meer zichtbaar worden.

De eerste stap daartoe werd gisteren gezet. Closing the Loop presenteerde gisteren het eerste product dat gemaakt wordt van het goud en zilver uit kapotte telefoons: het circulaire sieraad Nowa (No Waste). De honderdduizenden telefoons die Closing the Loop eind vorig jaar uit Kameroen verscheepte, leveren de metalen. Het eerste exemplaar werd door directeur Joost de Kluijver overhandigd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven.

De Kluijver: “Telefoons kunnen een symbool worden van Nederlandse circulaire innovatie. Dit sieraad laat zien hoe bizar de term ‘afval’ eigenlijk is. Ons doel is dan ook om e-waste om te zetten in sociale, commerciële en duurzame waarden.