Tweederde van de ondernemers onderneemt maatschappelijk verantwoord, blijkt uit onderzoek van Sprout. De helft doet dit omdat het zo hoort. Slechts één op de zes ziet marktkansen in MVO.

Dat bevestigde ook wereldverbeteraar Eckart Wintzen. Hij riep de aanwezigen op een andere droom te dromen. Waarbij het gaat om de verantwoordelijkheid de aarde niet volledig uit te putten. “Het is al lang geen vijf voor twaalf, het is kwart over twee.” Wintzen (oprichter BSO-Origin en investeerder – o.a. in Ben & Jerry’s en Greenwheels) ziet vooral toekomst in de virtuele wereld, zoals Second Life. “Dit computerspel bewijst dat we de consumptiemaatschappij kunnen verplaatsen naar een andere wereld.” En dat is precies wat de uitputting van de aarde kan redden.

De onderneming van Nicolette Mak (Valid Express) weet ook dat er geld te verdienen is met verantwoord ondernemen. Omdat haar broer door een spierziekte geen baan kon vinden, zette Mak een koeriersdienst voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Haar onderneming telt nu 48 koeriers met een lastig lichaam, zoals ze het zelf omschrijft.

Wat er nu wel of niet onder maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt verstaan is vaak nog onduidelijk. Lid zijn van de Rotary, een keer de auto laten staan of met kerst een goed doel steunen is mooi, maar niet structureel.