Vanaf 15 februari mogen drie Overijsselse bedrijven zichzelf met trots een Circulaire winnaar noemen: Spinning Jenny, Tala en Circular Rubber Platform. Deze prestatie plaatst hen direct in de competitie voor de landelijke finale, waar zij kans maken op aanzienlijke geldprijzen.

De Overijsselse finale vond plaats op donderdag 15 februari. Hier presenteerde de top 20 haar circulaire innovaties aan een breed publiek tijdens de innovatiemarkt. Na de innovatiemarkt ging de jury in beraad om in elke categorie een winnaar te kiezen. Het was een middag vol circulaire inspiratie, netwerken en de top 20 in de spotlight!

De jury beoordeelde de inzendingen op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. Erwin Hoogland is juryvoorzitter en Gedeputeerde van de Provincie Overijssel, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor economie en innovatie. Hij licht de keuze van de jury toe: ‘Ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit, de bedrijven staan echt voor hun product dat zij enthousiast presenteerden op de innovatiemarkt. Mooi om te zien dat er zulke grote stappen in circulariteit worden gemaakt, dit is echt de weg naar de toekomst.’

WINNAAR Circulaire Change Maker

Spinning Jenny koopt gerecycled textiel in, in de vorm van vezels, die nu vaak worden verbrand of in laagwaardige toepassingen verwerkt (denk aan isolatie van auto’s en vaatwassers). Wij weten er met ons hypermodern machinepark weer nieuwe garens van te spinnen, die ingezet kunnen worden in hoogwaardige toepassingen zoals bijvoorbeeld autostoelbekleding, tapijten of werkkleding.

Spinning Jenny: ‘Wat een verassing! Ik ben echt super trots dat we dit met ons hele team hebben bereikt.’

WINNAAR Circulaire Start Up

Tala ontwerpt en bouwt circulaire woningen van hout (CLT) en andere biobased materialen. In alles kiezen wij de meest duurzame en circulaire optie. Daarmee overstijgen we alle duurzame normen met gemak. Zo slaan de woningen netto CO2 op, zijn ze verplaatsbaar en snel fabrieksmatig te bouwen. Dé oplossing voor de woningnood, maar dan met een positieve impact op het milieu.

Tala: ‘Wat een mooie opsteker, terwijl we pas drie jaar bezig zijn! We hebben circulaire ambities en hopen dat de landelijke finale daaraan bijdraagt.’

WINNAAR Circulaire Community

Het Circular Rubber Platform vereenvoudigt de transitie naar circulariteit in de rubberindustrie, door duurzame materialen en recycling diensten op een centraal platform te presenteren.

Circular Rubber Platform: ‘Wow, wat vet! We willen met ons Circular Rubber Platform veel mensen inspireren.’

Over de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

In Overijssel werken veel ondernemers aan de meest uiteenlopende circulaire innovaties. Om deze ideeën en initiatieven op de kaart te zetten en elkaar te inspireren, organiseert VNO-NCW Midden samen met de partners uit Overijssel: de Regio Zwolle, PreZero, Natuur en Milieu Overijssel, Twente Board, Regio Stedendriehoek, de provincie Overijssel en de Rabobank de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. Alle ingestuurde innovaties zijn terug te vinden op overijsselsecirculaireinnovatietop20.nl.

Jury

Naast voorzitter Erwin Hoogland bestond de jury uit Joram Maan, Directeur Coöperatieve Rabobank, Maurice Beijk, Rentmeester 2050 bij ReintenInfra, Liesbeth Rijsdijk, Lector Circulaire economie bij Windesheim, Klaas Feenstra, Projectleider Good Practice bij Regio Zwolle en Guido de Vries, aanjager en beleidsadviseur circulariteit bij gemeente Deventer.