Als stap naar ons einddoel om volledig circulair te worden, hebben we bij Dataflex (fabrikant van ergonomische computerwerkplekaccessoires) de Material Circularity Indicator ingevoerd. Dit is een instrument waarmee we kunnen meten hoe circulair onze producten nu echt zijn. Omdat we ervan overtuigd zijn dat het meten en monitoren van onze vooruitgang de enige manier is om erachter te komen of we op de goede weg zitten.

De Material Circularity Indicator (of kort MCI) is geïntroduceerd door de Ellen MacArthur Foundation, een van ’s werelds grootste autoriteiten op het gebied van circulaire economie. De MCI geeft een score aan de input van een product – in welke mate de gebruikte materialen van duurzame organische oorsprong zijn, en hergebruikt of gerecycleerd zijn.  En aan de output van dat product – in welke mate de materialen aan het eind van zijn levensduur gerecycleerd of hergebruikt zijn.
De MCI-score is een cijfer tussen 0 en 1. Hoe dichter bij 1, hoe beter het met de circulariteit van het product gesteld is. Een score van 1, wat betekent dat het product 100% circulair is, is natuurlijk heel moeilijk te halen, want dat betekent dat er helemaal geen nieuwe materialen gebruikt zijn tijdens de levenscyclus van het product. In de meeste gevallen, althans in onze branche, wordt een klein percentage nieuw materiaal gebruikt om kwaliteitsverlies te voorkomen en ervoor te zorgen dat het product nog steeds voldoet aan de verschillende vereisten op het gebied van ontwerp en regelgeving.

Een reis die de moeite waard is

Bij Dataflex hebben wij eerst onze vijftien populairste producten met de MCI-tool getoetst via het online platform INSIDE/INSIDE. Twaalf van de vijftien scoorden meer dan 60%, met als hoogste score 70%. We waren al best tevreden met deze scores, maar er is nog altijd ruimte voor verbetering, zowel voor specifieke producten als over de hele linie. Wij houden ons als bedrijf nu al meerdere jaren bezig met duurzaamheid.

We hebben bij wijze van spreken al het laaghangende fruit al geplukt om onze producten en processen meer circulair te maken. En het spreekt voor zich dat, hoe dichter je bij de 1 komt, hoe moeilijker het wordt om de score te blijven verbeteren. Toch zouden we de MCI aan elk bedrijf aanraden. Allereerst als een manier om in kaart te brengen waar je nu staat en wat je nog kunt verbeteren. Maar ook om je te motiveren om te verbeteren. Wellicht doordat onze prestaties met een concreet cijfer werden weergegeven, heb ik kunnen zien hoe onze eerste MCI-resultaten hebben geholpen om ons team te motiveren de score te verbeteren in de toekomst. Door alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Als volgende stap willen we in 2022 een MCI-score berekenen voor nog eens 15 producten uit onze lijn. Meer weten over onze plannen? Bezoek dan de MCI-pagina op onze website.

Sophia Kleesattel, Sustainability Ambassador bij Dataflex