Onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laat zien dat IKEA ieder jaar meer dan honderd miljoen euro aan belastingen weet te ontlopen. SOMO-onderzoeker Francis Weyzig: “Via een Nederlandse stichting en verschillende Nederlandse bedrijven wordt een aanzienlijk deel van de winst weggesluisd naar Luxemburg en de Nederlandse Antillen, waar er nauwelijks belasting over geheven wordt.” Met een vermogen van €28 miljard is de stichting waarvan IKEA onderdeel uitmaakt de grootste ter wereld, groter dan de Bill en Melinda Gates Foundation.

Een andere recente studie van SOMO toont aan dat het slecht gesteld is met de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van de toeleveranciers van IKEA. Arbeiders in Bangladesh werken bijvoorbeeld vaak meer dan 72 uur per week, worden slecht betaald en mogen zich niet in een vakbond organiseren.

De Public Eye Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Berne Declaration and Friends of the Earth Switzerland. IKEA was voorgedragen door SOMO en Oxfam Magasins du Monde. De winnaar van de Award voor opvallend slecht gedrag in de categorie wereldwijd is het Japanse Bridgestone Corporation, vanwege de miserabele omstandigheden op rubberplantages in Liberia. Dit jaar werd er voor het eerst ook een prijs uitgereikt voor positieve prestaties. Deze werd gewonnen door de Zwitserse supermarktketen Coop, die de verkoop van biologische producten enorm heeft gestimuleerd.