Van papier maak je karton en WEPA maakt van oud karton toiletpapier. Oud papier is een zeer belangrijke grondstof voor wc-papier. De hoeveelheid karton in het oud papier is de laatste jaren enorm toegenomen. Dat zette de innovatieve radartjes in beweging bij WEPA en leidde tot wc-papier dat van gerecycled karton is gemaakt.

Het Limburgse WEPA in Swalmen, vlakbij Roermond, produceert en levert tissues, toiletpapier, servetten, keukenrollen en alle toebehoren, zoals dispensers, wc-rol houders en prullenbakken, aan de zakelijke markt. Deze papierfabriek werd in in 1938 als familiebedrijf opgericht en in 2017 door het familiebedrijf WEPA overgenomen. WEPA is een internationaal concern met 13 vestigingen in Europa, 4000 medewerkers en heel wat opgebouwde kennis en innovatiekracht. En zeker dat laatste zit de organisatie in het bloed.

“Duurzaamheid zit in ons DNA”, zegt Sjaak van Zinderen, die bij WEPA in Swalmen verantwoordelijk is voor de inkoop van grondstoffen. “Grondstoffen in de kringloop houden en het milieu beschermen is altijd ons uitgangspunt. Niet voor niets waren wij de eerste fabriek in Nederland die hygiënepapier met een Cradle to Cradle-certificaat produceerde. Oud papier is al decennialang onze voornaamste grondstof. Bovendien zorgen we er op onze beurt weer voor dat al onze reststoffen, grondstoffen zijn voor nieuwe producten. Zo worden bakstenen gemaakt van ons slib, om maar een voorbeeld te noemen. Bovenop dit alles zamelen we de papieren handdoekjes die wij leveren ook weer in om ze als gerecyclede grondstof in het productieproces op te nemen.”

Toiletpapier opnieuw uitvinden

Je kunt grote en kleine duurzaamheidsslagen maken op verschillende vlakken. WEPA pakt het liefst al het mogelijke mee. Zo komen de meeste grondstoffen uit de Benelux, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, relatief dichtbij dus. “Zo ook miscanthus, een plant die lokaal geteeld kan worden en waarvan we de vezels sinds enkele maanden gebruiken als grondstof voor tissuepapier. Het is gestart als een pilot en binnenkort komt er een industriële installatie voor een hogere productie. De pilot is geslaagd kun je stellen, alleen voor ons geen reden om níet verder te innoveren. Met de groei van de verpakkingsmarkt is de hoeveelheid karton toegenomen. We zijn gaan experimenteren om dit als secundaire grondstof voor ons toiletpapier te benutten. Wat velen waarschijnlijk niet verwachten: Het is een van onze zachtste toiletpapieren. Zo blijven we een basis en essentieel product als toiletpapier telkens opnieuw uitvinden.”

Sjaak van Zinderen, Corporate Buyer Raw Materials Benelux by WEPA Group.