Het onderwerp duurzaamheid is iets dat ons allemaal bezighoudt. We kunnen allemaal vrij eenvoudig een steentje bijdragen, niet alleen thuis, ook wanneer je een eigen bedrijf hebt met of zonder personeel. Er zijn een aantal zaken die kunnen bijdragen aan een duurzame manier van ondernemen en hieronder lees je een aantal simpele tips.

Wat houdt duurzaam ondernemen in?

Duurzaamheid is een woord dat je overal voorbij ziet komen, maar wat houdt duurzaam ondernemen precies in? Bij duurzaam ondernemen is het belangrijk dat er een evenwicht is tussen de 3 p’s, namelijk people, plant en profit. Hierbij zorg je dat je tijdens de bedrijfsvoering let op de gevolgen voor je werknemers, het milieu en de samenleving. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, met een aantal simpele tips kun je je bedrijf op eenvoudige manier verduurzamen.

Het creëren van een duurzaam kantoor

Bij het verduurzamen van je onderneming ga je eerst kijken hoe jij de werkruimte kunt veranderen in een duurzame omgeving. Eenvoudige aanpassingen zijn bijvoorbeeld het vervangen van lampen door te investeren in spaar- of LED lampen. Zorg dat je bewust omgaat met verlichting, een automatische lichtschakelaar met beweegsensor kan voorkomen dat er onnodig licht brandt in een ruimte. Zet apparaten niet op stand-by maar zet ze liever uit en haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact. Maak gebruik van een waterdispenser voor je werknemers, bijvoorbeeld van Brita. Hierdoor zorg je dat er minder plastic flesjes in omloop zijn en dit heeft een positief effect op het milieu. Zorg ook dat je bewust het afval gaat scheiden, stimuleer dit door voldoende prullenbakken te plaatsen. Let ook op het gebruik van een airco, ook deze draait soms onnodig.

Milieuvriendelijke manier van reizen

Het reizen met een trein en bus is een stuk beter voor het milieu, stimuleer daarom je werknemers om met het OV of met de fiets te reizen. Zorg bijvoorbeeld voor elektrische fietsen voor je werknemers waar ze gebruik van mogen maken. Thuiswerken kan uiteraard ook een positieve bijdrage leveren aan een duurzame onderneming. Geef je werknemers de mogelijkheid om één of meerdere dagen per week thuis te werken.

Voorkom printen en communiceer digitaal

Op kantoor wordt er vaak veel geprint en het gebruik van veel papier en inkt is niet goed voor het milieu en daarnaast is printen niet altijd noodzakelijk. Meestal is het ook mogelijk om digitaal te communiceren doormiddel van een mailtje of via een programma zoals Slack. Is het toch noodzakelijk om te printen, print dan dubbelzijdig en maak gebruik van gerecycled printpapier. Alle kleine beetjes helpen!

Bewustzijn rondom duurzaamheid

Naast alle praktische tips is het ook belangrijk om bewustzijn te creëren rondom duurzaamheid. In je eentje ga je het niet voor elkaar krijgen. Zorg dat je werknemers er bewust van zijn hoe belangrijk het is om een steentje bij te dragen. Het helpt mee om de noodzaak uit te leggen voor voldoende motivatie bij je werknemers. Daarnaast is het ook belangrijk om elkaar erop aan te spreken, hou elkaar scherp.

Door een aantal simpele aanpassingen te doen binnen je bedrijf, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je grote stappen maken in het verduurzamen van je onderneming.