Vijf ondernemingen zijn in de prijzen gevallen tijdens de eerste editie van De Social EnterPrizes. Deze zijn uitgereikt op 30 juni 2022 op het 10 Jaar Social Enterprise NL Festival. Alle winnaars gingen naar huis met een prijs van €5000,- mogelijk gemaakt door het ABN AMRO Versnellingsfonds.

Seepje: snelle groei en systeemverandering

Seepje is winnaar in de categorie Social Enterprise van het Jaar. Deze Prize gaat naar de sociale onderneming die de grootste impact heeft gemaakt. Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely), namens de jury: “De keuze was lastig, want alle vijf genomineerde ondernemingen hebben laten zien grote impact te maken. De keuze is voor ons op Seepje gevallen, omdat zij niet alleen indrukwekkende groei hebben laten zien, maar ook met een gedurfde campagnes aanzetten tot systeemverandering”

Vijf verschillende winnaars

Met de Social EnterPrizes wordt sociaal ondernemerschap in de spotlights gezet. De eerste editie kent vijf categorieën en naast Seepje de volgende winnaars:

  • Nieuwkomer van het jaar: voor de onderneming die in korte tijd (minder dan twee jaar bezig) heeft laten zien grote impact te maken.

Winnaar: WEAR

  • Vrouwelijke ondernemer van het jaar: De helft van de sociale ondernemingen is opgericht door een vrouw, dat is hoger dan MKB gemiddeld. Met deze Prize vieren we dat.

Winnaar: Fleur Bakker (Refugee Company / De Mondmaskerfabriek)

  • Social Partnerschap van het jaar: voor een samenwerking tussen een social enterprise en een grote organisatie, die samen meer impact creëren.

Winnaar: The Colour Kitchen en Compass Group

  • De Publieksprijs: De Prize voor de onderneming die een breed publiek heeft weten te bereiken met de communicatie

Winnaar: Oma’s Soep

Over De Social EnterPrizes

De Social EnterPrizes zijn een initiatief van Social Enterprise NL, het prijzengeld en een bijhorend coachingstraject wordt mogelijk gemaakt door het ABN AMRO Versnellingsfonds.

Tussen 6 april en 13 mei kon iedereen sociale ondernemingen nomineren voor alle categorieën van de Social EnterPrizes. In totaal zijn er 410 nominaties binnengekomen, hierna heeft team Social Enterprise NL een selectie gemaakt. Vervolgens gingen genomineerden in gesprek met de verschillende jury en was het aan de jury om per categorie de winnaars te bepalen. De jury’s bestonden uit toonaangevende experts zoals Willemijn Verloop, Eppo Bruins, Maria van der Heijden en Idriss Nor. Meer info en alle genomineerden en juryleden: https://www.socialenterprizes.nl/