De scriptie van Rooda, dat de onderlinge strijd van MVO-keurmerken binnen de koffiebranche aan de kaak stelt, werd door de jury bestempeld als een uitstekend onderbouwd en leesbaar werk. Omdat het tevens een goede toepasbaarheid aantoonde voor andere branches werd Rooda’s scriptie als beste verkozen.

De winnares, afkomstig uit Den Helder, zelf vond haar triomf nog ‘onwerkelijk’. Rooda: “De aanloop tot deze dag was heel bijzonder. Mijn scriptie is samen met de scripties van andere kandidaten online gezet, zodat de kennis direct gedeeld kon worden met de buitenwereld. Vervolgens ben ik benaderd door het ministerie van Economische Zaken en de OESO, die mijn scriptie wilden bespreken. Geweldig! Op dit moment heb ik een vaste baan bij mijn voormalig stageplek Utz Kapeh. In de toekomst wil ik als adviseur bedrijven informeren hoe ze kunnen omgaan met MVO-beleid. Verantwoord ondernemen behoort een onlosmakelijk onderdeel van de bedrijfsvoering te zijn, ik wil ondernemingen laten zien hoeveel het kan opleveren.”

Overige genomineerden zijn de twee Rotterdamse studenten Roderick Stigter met de scriptie ‘Doe wat je zegt, beschrijf wat je doet’ en Annelies de Kleijn met de scriptie ‘Financial Stakeholder influence on CSR activities’. Stigter en De Kleijn zijn respectievelijk op de tweede en derde plaats geëindigd. De genomineerde scripties werden tijdens de bekendmaking toegelicht door professionals op het MVO vakgebied Piet Sprengers (ASN Bank) en Nic Frederiks (Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam).

Roderick Stigter is niet ontevreden met zijn tweede prijs. “Winnen is als je scriptie onder de aandacht komt. Ik hoop dat de overheid, waarvan in mijn scriptie aangetoond worden dat ze MVO beleid prediken, maar er zelf niet veel aan doen, meer een voortrekkersrol gaat vervullen. In mijn scriptie zitten goede ideeën, als daar een paar van gebruikt worden ben ik zeer verheugd.”

Zowel over de kwantiteit als de kwaliteit is de jury erg tevreden, er zijn maar liefst 26 scripties uit de Benelux ingezonden voor deelname. Martijn Wecke, HR Director Nashuatec: “Sinds twee jaar heeft Nashuatec haar eigen MVO-beleid en geven wij een MVO-jaarverslag uit. Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij. Het doel van deze scriptieprijs is om MVO als vakgebied te versterken. Wij willen studenten motiveren hierover na te denken en later, als werknemers bij bedrijven, MVO inzetten als management- en strategische tool.”

Overige juryleden zijn Jan Bom (hoofdredacteur P+), Lars Moratis (directeur CSR Academy) en Mark van der Veen (lector Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan HES Hogeschool van Amsterdam en docent en onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam Business School).De jury heeft rekening gehouden met kwaliteit, innovativiteit, praktische relevantie, originaliteit en kennistoevoeging.