De zakelijke markt van elektrische auto’s zit nog steeds in de lift. Steeds meer ondernemers stappen over op een elektrische auto om met hun wagenpark duurzamer te maken. In 2019 werden er bijvoorbeeld ruim 446 duizend elektrische auto’s geregistreerd. Een toename van 0,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Elektrische auto’s zijn gebouwd met een geheel andere techniek en grondstoffen dan bij de gewone brandstof auto’s. Ook hebben elektrische auto’s accessoires zoals laadpaal en laadkabel. Deze zaken vertegenwoordigen natuurlijk ook extra waarde. De vraag die zakelijke elektrische autobezitters dan ook steeds vaker stellen is ‘hoe zit het met de autoverzekering?’. In dit artikel kijken we daarom naar 3 aandachtsgebieden van de elektrische autoverzekering.

Elektrische autoverzekering

Verzekeraars kijken verschillend tegen elektrische auto’s aan. De ene verzekeraar behandelt de elektrische variant als ‘gewone auto’. Andere verzekeraars bieden een elektrische autoverzekering aan. Uiteindelijk zijn er drie dekkingsvormen: de WA-verzekering, de WA+ verzekering en de Allriskverzekering. Afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kan, net als bij een gewone auto, bepaald worden welke dekking het meest geschikt is.

Premie gebaseerd op accu

De onderliggende techniek en onderdelen zijn doorgaans kostbaarder bij een elektrische auto. Naast de carrosserie, die doorgaans van lichtere materialen is gemaakt (zoals carbon en aluminium), is het vooral de accu waar een fors prijskaartje aan vasthangt. De accu is in principe het duurste onderdeel van de elektrische auto. Net als de brandstofmotor bij een gewone auto. Bij reparatie van de accu lopen de kosten dan ook snel op. Hierdoor is ook de verzekeringspremie (meestal) hoger. Sommige verzekeraars dekken de accu onder accessoires, maar lang niet alle verzekeraars hebben dit zo geregeld. Bij het vergelijken en berekenen van een autoverzekering is het advies daarom om goed te letten op de manier waarop een accu is meeverzekerd.

Laadpaal en Laadkabel

Rijd jezelf een elektrische auto? Dan is de kans aanwezig dat je ook een eigen laadpaal hebt. Hoewel deze niet onder de autoverzekhet natering valt, kan uurlijk gebeuren dat er -op een of andere manier- schade ontstaat aan de paal. In dit geval kan de woonverzekering helpen bij schade en/of diefstal. Ga te allen tijde na in hoeverre je hiervoor verzekerd bent via de opstal en/of inboedelverzekering. Tot slot: ben je elektrische autoverzekeringen aan het vergelijken? Let dan ook op de laadkabel. Verzekeraars kunnen deze dekken als accessoire, maar ook als onderdeel van de auto.