Moose Färg: een verfmerk dat niet alleen voor een kleurrijke omgeving zorgt, maar ook een diepgewortelde toewijding aan duurzaamheid heeft. Het verfavontuur van Moose Färg-oprichter Jan Smit begon zo’n 20 jaar geleden in Zweden. Daar is verf niet alleen een esthetische keuze, maar vooral een manier van houtverduurzaming.

Het verhaal achter Moose Färg

“Het begon allemaal met het schilderen van een tuinbank met een pot verf uit Zweden, meegenomen tijdens een van de vele vakanties daar. Het resultaat was prachtig en zo begon het balletje te rollen: vrienden vroegen ernaar en van het een kwam het ander.’’ vertelt Ryanne Smit, dochter van Jan.

De Zweedse verf werd naar Nederland gehaald en verkocht vanuit de garage van Jan. Dat is het begin van Moose Färg, zo’n 20 jaar geleden. Inmiddels heeft Jan het bedrijf volledig overgedragen aan zijn dochter Ryanne.

Robuust, conserverend en met een eeuwenoude traditie

De verf van Moose Färg is robuuste, matte houtverf die zich nog het beste laat omschrijven als dekkende beits. De verf is vochtregulerend, waardoor vocht kan blijven uittreden, terwijl het hout een waterafstotend laagje krijgt. Dit conserveert het hout en zorgt ervoor dat houtrot voorkomen wordt. Hiermee verleng je de levensduur van je hout.

Dit type verf is zeker geen nieuwe trend: in Zweden wordt dit verftype al eeuwenlang gebruikt als bescherming van buitenhout. Ryanne vertelt: “Natuurlijke ingrediënten zoals lijnolie, meel en aardpigment werden in een grote ketel verhit en zo ontstond ‘kookverf’. De verf van Moose Färg is een moderne versie die voortborduurt op deze eeuwenoude traditie.”

In het wisselvallige Zweedse klimaat heeft dit verftype zich al gedurende vele generaties bewezen als duurzame houtbescherming. “Het is prachtig om een eeuwenoude verftraditie levend te houden die past in de huidige, duurzame tijdsgeest.”

Samenstelling biedt een mooi alternatief voor chemische verf

De verf wordt gemaakt met respect voor de planeet en de gezondheid van de mensen die het gebruiken. Dat betekent: geen hyper-chemische samenstelling, maar ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu worden zoveel mogelijk vermeden. Dat leidt tot een opvallend eenvoudige samenstelling. De hoofdingrediënten zijn namelijk water, lijnolie, tarwe- en roggemeel en (aard)pigment. Eenvoudig, maar bijzonder effectief: na het verven ben je gemiddeld vijf jaar onderhoudsvrij. Ryanne: ”Duurzaamheid zit hem lang niet altijd in innovatie, maar soms juist in teruggaan naar de basis.”

Klassieke verven bevatten veelal ongezonde oplosmiddelen en vluchtige stoffen die voor zowel de eigen gezondheid als het milieu geen vriendelijke keuze zijn. Denk hierbij aan het inademen van de verflucht van een terpentinegedragen verf.

Ryanne geeft aan: “Voor ons zit duurzaamheid hem erin dat we alle onderdelen van het bedrijf zo inrichten dat de natuur zo min mogelijk belast wordt en dat de mensen met wie we werken dat onder goede voorwaarden kunnen doen. Dat vraagt om een regelmatige herijking aangezien de wereld en mogelijkheden voortdurend veranderen.”

De toekomst van Moose Färg

Moose Färg is vastbesloten om verf te blijven leveren aan mensen die waarde hechten aan duurzaamheid. Ryanne: “Onze hoop is dat steeds meer mensen de verf blijven ontdekken en de overstap zullen maken naar deze milieuvriendelijke verf-optie.” Kortom: Moose Färg geeft een mooi voorbeeld hoe esthetiek en verantwoorde producten hand in hand kunnen gaan. Een inspiratie voor een groenere toekomst!