De foto’s van Merel Maissan laten zien dat het heel goed mogelijk is om de oorzaken van kinderarbeid aan te pakken. In Marokko fotografeerde zij kinderen die dankzij samenwerkende onderwijsbonden toch in de schoolbanken zitten. Op de bijeenkomst zal de Marokkaanse vakbondsman Ahmed Bouziane zijn ervaringen delen. Verder vertelt Shantha Sinha, voorzitter MV Foundation in India over van de successen haar organisatie die als inspiratie dienden voor de campagne ‘Stop Kinderarbeid’.

De deelnemende organisaties aan ‘STOP Kinderarbeid’ vinden dat Nederland zich bij de hulp aan onderwijs in ontwikkelingslanden veel te weinig richt op de integratie van werkende kinderen in het gewone dagonderwijs. Nog te vaak wordt kinderarbeid gezien als noodzakelijke bijdrage aan het gezinsinkomen. En krijgen kinderen alleen een avondklasje aangeboden. Ook is er te weinig aandacht voor andere oorzaken als discriminatie en de ingewikkelde papierwinkel die kinderen van analfabete ouders uit school houdt.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van Hivos, FNV Mondiaal, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep. Op Europees niveau werken zij samen met organisaties in Duitsland en Ierland. Ook daar ontvangen de ministers van ontwikkelingssamenwerking tienduizenden handtekeningen tegen kinderarbeid. De verzameling uit de drie landen wordt op 22 november in Brussel aangeboden aan Europees Commissaris Louis Michel.

Wat: Overhandiging handtekeningen en opening tentoonstelling
Wie: STOP Kinderarbeid – School, de beste werkplaats
Waar: Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam, Nieuwemarkt 1a
Tijdstip: 14.00 tot 16.00 uur