Als eerste stad in Nederland opent Rotterdam een Circulair Loket voor ondernemers. Zij kunnen er terecht met alle vragen die komen kijken bij het gebruik van afval als grondstof en voor advies en ondersteuning op het gebied van wet- en regelgeving. Het Circulair Loket is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond en wordt op 21 juni geopend door wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit, Energietransitie) tijdens een online event met diverse circulaire ondernemers vanuit BlueCity Rotterdam.

Het Circulair Loket kan volgens wethouder Arno Bonte een versnelling geven aan de circulaire economie. “We hebben in Rotterdam veel ondernemers die afval opnieuw in willen zetten als grondstof. Dat draagt bij aan onze doelstelling om minder grondstoffen te verspillen. Toch lopen ondernemers in de praktijk vaak tegen barrières aan, zoals verouderde wet- en regelgeving. Met het Circulair Loket willen we drempels wegnemen en circulaire ondernemers beter op weg helpen.” 

Circulaire ambitie

Rotterdam heeft stevige ambities op het gebied van circulariteit; in 2030 moet het gebruik van grondstoffen zijn gehalveerd. Een belangrijke manier om dat doel te bereiken is het benutten van ‘afval’ als grondstof. Echter, veel wet- en regelgeving is nog ingesteld op een ‘lineaire’ economie, waarin materialen aan het eind van hun levensduur worden afgedankt. Het gebruik van afvalstoffen als grondstoffen is daardoor ingewikkeld en aan veel regels gebonden. Voor ondernemers betekent dat vaak een langdurige en kostbare zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen. Het Circulair Loket ondersteunt ondernemers daarbij en neemt daarmee een belangrijke hobbel voor de circulaire economie in Rotterdam weg.

Praktijkervaring

De komst van het Circulair Loket is mede geïnspireerd op de ervaringen van Rotterdamse ondernemers die in de praktijk nu nog te veel in procedures vastlopen. Onder hen de ondernemers van RotterZwam, een bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedrab. Vanuit het project ‘Terug naar de bodem’ hebben zij ervaren welke (juridische) processen er komen kijken bij het circulair ondernemen, wat er nodig is om die die goed te doorlopen en hoe (organische) reststromen wél gebruikt kunnen worden als grondstof. “Waardevolle informatie die ons én andere ondernemers helpt om circulaire ambities sneller te kunnen realiseren”, aldus de wethouder.

Wegwijs

Vanuit het Circulair Loket geven specialisten van DCMR Milieudienst Rijnmond ondernemers in de regio Rotterdam advies op maat en inzicht in de procedures die moeten worden doorlopen. Tegelijkertijd maken de vragen ook duidelijk tegen welke problemen ondernemers aanlopen. Deze kennis kan helpen bij het aanpassen van wet- en regelgeving. Het loket is vanaf 21 juni telefonisch bereikbaar via 010 246 8000 of per mail via circulairloket@rotterdamcirculair.nl