Lage kosten werkgever en werknemer
Binnen het initiatief Green Car Plan betalen zowel werkgever als werknemer maandelijks 150 euro. De kosten zijn inclusief wegenbelasting, verzekering, brandstof, reparatie, onderhoud en banden. Richard Sikkel, algemeen directeur Athlon Car Lease: Gemiddeld betaalt een werkgever 80 euro aan reiskosten. Die vervallen bij uitvoering van het plan. De werknemer betaalt een eigen bijdrage van 150 euro en heeft geen recht meer op reiskostenvergoeding. Omdat de eigen bijdrage van de medewerker hoger ligt dan de fiscale bijtelling op deze autos, heeft de medewerker dus netto geen bijtelling.

Gegarandeerde milieuwinst
De meeste zakelijke kilometers worden gemaakt in relatief vervuilende privé-autos. Dit is 58% van alle zakelijke kilometers. Het Green Car Plan maakt het mogelijk juist hier forse milieuwinst te boeken. Athlon Car Lease heeft milieuadviesbureau CE Delft gevraagd de milieuwinst te onderzoeken. Conclusie: per jaar kan een werknemer met een gemiddelde auto zon 800 kg CO2 besparen door in een Green Car te gaan rijden.

De werkgever vraagt in ruil hiervoor een vrijwaringbewijs van de verkochte privé-auto van de nieuwe leaserijder. Sikkel: Op die manier weten we zeker dat er daadwerkelijk een minder energiezuinige auto vervangen wordt door de medewerker. Bovendien zorgt het Green Car Plan niet alleen voor een superzuinige auto, maar ook voor een OV businesscard en afspraken om meer kilometers en autos te voorkomen.

Athlon Car Lease en haar moedermaatschappij De Lage Landen zijn inmiddels gestart met het programma. Sikkel: Bijna 10% van de werknemers heeft inmiddels gekozen voor een Green Car. Met dit aantal reduceren we op jaarbasis nu al meer dan 56.000 kg CO2 .

Autos uit de regeling
De autos die Athlon Car Lease aanbiedt in deze regeling zijn onder meer de Citroën C1, de Peugeot 107 en de Toyota Aygo. Voor deze modellen geldt slechts 14% bijtelling, omdat de CO2 -uitstoot minder dan 110 gram is. Sikkel: De regeling kunnen we ook toepassen bij duurdere modellen in deze bijtellingsklasse. De werknemer betaalt dan wel een hoger bedrag. De leasemaatschappij heeft veel vertrouwen in het plan.