Reflower Recycling herbestemt of recylet kunstbloemen

Bron
Reflower

Reflower neemt verantwoordelijkheid voor de inzameling van kunstbloemen in Amsterdam met de nieuwe spin-off Reflower Recycling. Alle kunstbloemen zijn welkom: oud, verkleurd en plastic maar ook mooie zijden bloemen die niet meer gebruikt worden of waar men op is uitgekeken.

Circulaire economie & Boost je Buurt

Reflower is een Product-as-a-Service, ontstaan vanuit de wens van oprichter Ellyne Bierman om deel te nemen aan de circulaire economie. Van bezit naar gebruik. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Reflower is geselecteerd door de Gemeente Amsterdam voor het Boost Je Buurt Programma, uitgevoerd door de Amsterdam Impact & de Impact Hub om te innoveren. Deze spin-off is ontstaan tijdens het ontwikkeltraject.

Klimaatimpact

Reflower, de duurzame bloemenbieb is het platform waar zowel particulieren als zakelijke klanten een abonnement op kunstbloemen afsluiten. Bierman: “Nog drie keer knipperen met je ogen en het is 2050. De tijd gaat snel, veel oplossingen te langzaam. Ik zie ons circulaire initiatief als een eerste stap naar een duurzamere levensstijl. Verse bloemen hebben negatieve klimaatimpact. Als we samen blijvende bloemen delen, worden er minder verse bloemen ingevlogen uit verre landen of gekweekt in de kas en reduceert het gebruik van pesticiden. Kunstbloemen hebben een lange levensduur, zijn kostbaar en worden handgemaakt in China en India. Het is zonde om ze gewoon weg te gooien.”

Reflower Recycling

De uitgebreide product verantwoordelijkheid (UPV) ligt normaal gesproken bij producenten. Reflower gaat een stap verder en start met de inzameling van kunstbloemen. We gaan de bloemen sorteren, schoonmaken, hergebruiken en uiteindelijk recyclen.

10%  Bloemenbieb
30%  Kunstprojecten
30%  Donatie
30%  Recycling

We verwachten dat 10% van de ingeleverde bloemen geschikt zijn om te verwerken in de boeketten Reflower. 30% wordt gebruikt voor kunstprojecten, het zijn ten slotte kunstbloemen, in samenwerking met The Flowerbikeman.

30% van de bloemen zijn geschikt om boeketten mee te maken die we doneren aan bejaardentehuizen en scholen, met de vraag om de bloemen uiteindelijk weer in te leveren bij Reflower Recycling.

De overige 30% wordt gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe vazen.
Bierman: “We starten een project om van de reststromen single use plastics en kunstbloemen nieuwe vazen te maken. Die vazen worden ingezet in de bloemenbieb. Vazen van kunstbloemen voor beeldige boeketten met blijvende bloemen. Dat maakt onze cirkel rond.”

Praktisch

Kunstbloemen kunnen worden ingeleverd in de bakfiets van Reflower – Herengracht 103 of opgehaald in Amsterdam. Bloemen uit de rest van Nederland kunnen worden opgestuurd naar Reflower Recycling, Herengracht 103, 1015 BE Amsterdam.

Share Button