Provincie Gelderland en Gispen maken samen werk van circulaire economie

Gedeputeerde Michiel Scheffer brengt vrijdag 2 februari een werkbezoek aan meubelfabrikant Gispen in Culemborg. Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland worden. De provincie wil zelf het goede voorbeeld geven. Zo heeft de provincie samen met Gispen al het oude kantoormeubilair uit het Huis der Provincie in Arnhem een nieuwe bestemming weten te geven.

Werk maken van afval

Gelderland maakt werk van de circulaire economie: een duurzame economie waarin afval de nieuwe grondstof is. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder. Provincie Gelderland wil werk maken van afval door ondernemers te stimuleren afvalloos te werken, productiekringlopen te sluiten en zelf het goede voorbeeld te geven. Te beginnen met de verbouwing van het Provinciehuis waarbij zoveel mogelijk gerecycled materiaal is gebruikt en oude meubels een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Van oude kasten tot nieuwe lockers

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘We zijn begonnen met de quick wins in ons eigen huis. Gispen heeft ons geholpen om oude kasten om te bouwen tot lockers, kledinghangers te zagen uit oude bureaubladen en kantoormeubilair opnieuw te stofferen. Het merendeel van de oude hoekbureaus en kasten uit het Provinciehuis zijn door Gispen verscheept naar Dakar (Senegal) waar ontwikkelingsorganisaties van meubilair zijn voorzien.’

Tapijttegels krijgen een tweede leven

Tijdens de verbouwing van het Provinciehuis heeft de provincie ruim 90% van het materiaal en meubilair aan een tweede leven weten te helpen. Maar ook alle planten en tapijttegels hebben een tweede leven gekregen. Zo is het tapijt uit de tijdelijke kamer van de Commissaris der Koning gebruikt voor de stoffering van een 18 jarige asielzoeker die op zichzelf kwam te wonen. Het tapijt uit de vergaderkamer van het college is gebruikt voor het huis van iemand die langdurig in een daklozenopvang heeft gezeten.

Circulaire Business Modellen

De provincie stimuleert ondernemers stimuleren circulair (samen) te werken en kringlopen te sluiten. CIRCLES, het netwerk van ondernemers en instellingen in Oost Nederlanders voor circulair werken heeft hierin een voortrekkersrol. Tijdens het werkbezoek aan Gispen gaat gedeputeerde Scheffer met CIRCLES in gesprek over de ontwikkeling van circulaire business modellen voor ondernemers. Samen met de EU en Overijssel heeft Gelderland hiervoor een bijdrage 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Share Button