IC-apotheker Nicole Hunfeld heeft de Sustainability award gewonnen. Zij kreeg de prijs voor ‘The Green Intensive Care’, een project om de mogelijkheden van een circulaire en duurzame intensive care (IC) te verkennen.

The Sustainability award is een prijs van de Erasmus Universiteit  (EUR) en is dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is bedoeld voor initiatieven die een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelen van de universiteit, onder andere het streven om duurzaamheid in te bedden in het DNA van de organisatie. De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro.

IC-apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC heeft vandaag de Sustainability award gewonnen. Zij kreeg de prijs voor ‘The Green Intensive Care’, een project om de mogelijkheden van een circulaire en duurzame intensive care (IC) te verkennen.

Hunfeld streeft naar een IC waarbij geen afval bestaat en grondstoffen opnieuw worden gebruikt. ‘We hebben nog een lange weg te gaan, want de zorg en dus ook ic’s zijn zeer vervuilend. De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de nationale uitstoot van broeikasgassen.’

Om zo groen en duurzaam mogelijk te worden brengt de IC eerst in kaart hoeveel materialen en grondstoffen ze nu gebruiken en wat de impact daarvan is op het milieu. ‘Vanuit daar kunnen we op zoek gaan naar oplossingen. Ook willen we slimmer omgaan met de grondstoffen en materialen waaruit de medicatie en producten als pleisters, naalden en dergelijke bestaan’, zegt Hunfeld.

Het gewonnen bedrag wil Hunfeld besteden aan een video over het project. ‘Door te laten zien hoe wij het aanpakken, kunnen we anderen inspireren om ook te gaan voor een duurzamere werkwijze. Daarnaast wil ik een duurzaamheidschecklist gaan ontwikkelen voor andere green teams.’

De jury is zeer enthousiast over The Green Intensive Care. ‘Het project heeft een impact op het milieu binnen een hele grote sector, namelijk de gezondheidszorg en heeft potentie om bredere impact te hebben dan alleen het Erasmus MC’, aldus de jury.