In oktober 2021 kwam staatssecretaris Steven van Weyenberg met een nieuwe maatregel op de proppen. Er werd aangekondigd dat het vanaf 2023 niet meer toegestaan is om wegwerpbekertjes op de werkvloer te gebruiken. De oplossing hiervoor? Je kunt bijvoorbeeld denken aan afwasbare bekers, maar ook aan mokken.

Mokken bedrukken is door deze verandering des te interessanter geworden. Door mokken te bedrukken en deze aan je personeel te geven, geniet je van talloze voordelen:

  • Je dringt de uitstoot van plastic flink weg. Je hoeft immers nooit meer wegwerpbekertjes van plastic aan te schaffen. Nee, al je werknemers hebben de beschikking over hun eigen mok.
  • Prima reclame. Kies je ervoor om de mokken met logo of tekst te laten bedrukken? Dan maak je met de mok ook nog prima reclame. Als je dan toch mokken laat bedrukken, kun je de mokken ook nog aan je klanten geven. Een win-win situatie!
  • Drinkt lekkerder. Veel mensen zullen het er ongetwijfeld mee eens zijn; koffie uit een mok drinken is veel lekkerder dan koffie uit een plastic wegwerpbekertje drinken. Alleen al om deze reden is het aan te raden om voor mokken te kiezen.

Wanneer moeten de plastic wegwerpbekertjes verdwijnen?

Bovengenoemde wijziging gaat in vanaf 2023. Vanaf dat moment is elk bedrijf verplicht om de wegwerpbekertjes volledig links te laten liggen. Maar, er zijn toch enkele uitzonderingen op de regel.

Zo geeft van Weyenberg aan dat sommige branches iets meer tijd hebben voor deze aanpassing. Zij krijgen tot 2026 de tijd om louter wijzigingen door te voeren. Hierbij moet het bedrijf voor een hoogwaardige recycling zorgen en moeten alle producten gescheiden ingezameld worden. Hierbij worden de volgende richtlijnen gehanteerd:

  • In 2023 moet al 75% van alle gebruikte wegwerpbekertjes apart worden ingezameld. Door deze bekertjes apart in te zamelen, kan al het plastic makkelijk(er) gerecycled worden.
  • In 2026 moet al 90% van alle gebruikte wegwerpbekertjes apart worden ingezameld.

Wil je het direct goed doen? Kies er dan voor om vanaf 2023 helemaal geen plastic wegwerpbekertjes meer te gebruiken. Je bent hiermee goed voor het milieu bezig én je hoeft je niet met bovenstaande uitzonderingen bezig te houden. Dat geeft ongetwijfeld een geruststellend gevoel.

Schrikbarende cijfers

Toen van Weyenberg met deze wetswijziging op de proppen kwam, deelde hij schrikbare cijfers. Van Weyenberg gaf aan dat er jaarlijks zeven miljard plastic wegwerpbekertjes weggegooid worden. Het plastic waar deze bekers van gemaakt zijn, is bovendien lastig te recyclen. Veel van de wegwerpbekertjes komen hierdoor op de eindeloze afvalhoop terecht.

Tijd voor veranderingen

Het is de hoogste tijd om aan het milieu te denken. De bedrijven moeten hierbij een voortrekkersrol innemen. Laat elk bedrijf zien dat er prima zonder wegwerpbekertjes geleefd kan worden? Dan is dit een duidelijk signaal naar alle werknemers toe. Een duidelijk signaal dat er ook koffie gedronken kan worden zonder de vervuilende plastic wegwerpbekertjes.

Zie je het niet zitten om allemaal mokken te kopen? Dan kun je er ook voor kiezen om thermosflessen aan je personeel te geven. Bij sommige beroepen is dat wellicht iets praktischer.