Het is niet bij iedereen bekend, maar de zorg is niet bepaald de meest milieuvriendelijke sector. Wereldwijd zijn zorginstellingen verantwoordelijk voor 4 procent van de CO2-uitstoot; net zoveel als de scheepvaart en de luchtvaartindustrie. Een dagje in het ziekenhuis liggen levert gemiddeld 13 kilo afval op. Als dat zo is, waarom zorgen we er dan niet voor dat mensen minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen? Het antwoord op die vraag is te vinden in deze nieuwe video van Philips:

EcoDesign: vergroenen vanaf de eerste schets

Naast het terugdringen van het aantal ziekenhuisdagen komen er nog meer innovatieve oplossingen aan bod om de zorg groener te maken. Zo neemt Philips neemt apparaten zoals MRI’s en CT-scanners na gebruik terug, waarna ze helemaal worden gedemonteerd en opgelapt. Onderdelen worden kritisch onderzocht en krijgen een onderhoudsbeurt. Na de software update zijn ze weer zo goed als nieuw.

Daarnaast maakt het gezondheidstechnologiebedrijf gebruik van het EcoDesign-principe om afval en CO2-uitstoot al bij de wortel aan te pakken. Bij de eerste schets kun je een product namelijk al groener maken, door te zorgen dat het wordt gemaakt van duurzame materialen, eenvoudig te repareren is én kan worden gedemonteerd na gebruik (zodat je alle materialen goed kunt scheiden).

Made in 040: innovatie in Brainport Eindhoven

De video is onderdeel van de serie Made in 040, waarin Philips innovaties laat zien die het leven van mensen verbeteren. Vanuit Brainport Eindhoven werkt Philips aan de toekomst van de gezondheidszorg; hier is de grootste innovatiehub van Philips wereldwijd gevestigd en komen onderzoek, ontwikkeling, design, productie en commerciële activiteiten samen.

Op de High Tech Campus in Eindhoven en op onze productie- en innovatielocatie in Best werken 8.500 collega’s aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hier investeren we 40 procent van ons jaarlijkse R&D-budget.