Vandaag kondigen Koch Technology Solutions (KTS), een dochterbedrijf van Koch Engineered Solutions, en Ioniqa Technologies B.V. (Ioniqa) een samenwerkingsovereenkomst aan om Ioniqa’s PET upcycling technologie verder op te schalen voor de plastic industrie. Binnen deze samenwerking heeft KTS zich gecommitteerd om tot een bedrag van 30M EUR te investeren in Ioniqa. Ioniqa heeft een innovatief proces ontwikkeld om zeer laagwaardig PET afval oneindig te recyclen waarbij een zeer zuivere grondstof wordt geproduceerd en daarmee de oliegebaseerde grondstoffen voor de productie van PET polyester kan vervangen. Ioniqa heeft deze technologie op een 10KT/jr schaal in Nederland succesvol gedemonstreerd. 

“KTS heeft een lange geschiedenis in de polyester industrie en we zien de waarde die deze disruptieve technologie heeft voor de industrie om recycling fundamenteel te veranderen,” aldus Adam Sackett, President van KTS. “Met een gezamenlijke visie over de toekomst van PET recycling, gaan we in volle overtuiging met Ioniqa samenwerken waarbij elkaars capaciteiten complementair zijn om deze technologie naar de markt te brengen.”

Met deze KTS en Ioniqa partnerovereenkomst kan aan de groeiende vraag naar recycled PET materiaal in de PET markt worden voldaan, waar jaarlijks 30M ton van wordt geproduceerd. Ioniqa’s technologie levert een oplossing voor huidig PET plastic afval wat niet te recyclen is en zo verwerkt kan worden tot materialen van zeer hoge kwaliteit waaronder levensmiddelenverpakkingen zoals PET flessen. KTS en Ioniqa beschouwen de technologie als disruptief voor de PET industrie dat tegelijk een duurzame economisch propositie biedt vergeleken met conventionele productie methodes. De partners zullen gezamenlijk een circulair process commercialiseren dat de klimaatimpact van de huidige PET industrie verder zal minimaliseren.

Tonnis Hooghoudt, CEO en Founder van Ioniqa zei “Na het opschalen van onze technologie naar de 10KT/jr depolymerizatiefabriek in Nederland, is dit partnership met KTS een enorme stap voor Ioniqa om onze technologie ook wereldwijd te  commercialiseren. Onze kennis in het afbreken van PET tot zeer zuivere PET grondstoffen sluit naadloos aan op de ervaring van KTS in het ontwerpen en licenseren van PET productieprocessen. We hebben het vertrouwen erin dat we gezamenlijk aan de sterke vraag naar recycled PET plastic kunnen voldoen en daarmee ook de planeet een stukje schoner maken’.