Deze bekendmaking werd gedaan tijdens een ontbijt van CEO’s op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. De organisaties riepen andere ondernemingen op om hun intellectueel eigendom ook voor anderen open te stellen, om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsproblemen te versnellen.

“Nike belooft vandaag meer dan 400 van zijn patenten op GX te zetten voor onderzoeksdoeleinden. Hiermee willen we uiting geven aan onze overtuiging dat open innovatie de beste manier is om duurzame innovatie te stimuleren”, aldus Mark Parker, president en CEO van NIKE, Inc. “Wij hopen dat dit zal leiden tot een stroom van vernieuwingsinitiatieven die kunnen helpen de obstakels weg te nemen die op dit moment oplossingen van duurzaamheidsproblemen in de weg staan.”

Een voorbeeld van intellectueel eigendom dat voor verschillende branches voordelen zou kunnen opleveren, is het milieuvriendelijke rubber (Environmentally Preferred Rubber) van Nike. Dit rubber, dat wordt gebruikt in schoeisel van Nike, bevat 96 procent minder giftige stoffen dan de oorspronkelijke formule. Wanneer de licentie op deze technologie wordt vrijgegeven op GX, kunnen andere schoenproducenten deze ook in hun producten gebruiken. In theorie zou ook Mountain Equipment Co-op het rubber kunnen toepassen: in binnenbanden voor fietsen. Dankzij deze samenwerking kan Mountain Equipment Co-op dus sneller en goedkoper een groen product op de markt brengen.

“Er wordt zoveel werk dubbel gedaan en er worden zoveel middelen verspild als het gaat om duurzaamheid”, zei John Wilbanks, vice-president wetenschappelijke ontwikkeling bij Creative Commons, de organisatie die een platform heeft opgezet dat de uitwisseling van IE eenvoudiger, sneller en meer kosteneffectief moet maken.

“We moeten zorgen dat individuele personen, bedrijven, wetenschappelijke instituten en onderzoekers gemakkelijker kunnen samenwerken en beste praktijken kunnen uitwisselen, zodat nieuwe technologieën kunnen worden ontwikkeld die wereldwijd kunnen worden ingezet om duurzaamheidsproblemen op te lossen”, aldus Wilbanks.

De 10 organisaties die GX hebben opgericht, geloven in de kracht van open innovatie en samenwerkingsnetwerken als motor voor duurzame vernieuwing en stellen daarom hun gepatenteerde technologieën beschikbaar voor onderzoek. “Vandaag zal ook Best Buy zich uitspreken voor het vrijgeven van patenten en gerelateerde informatie op GX, ter ondersteuning van duurzame innovatie”, aldus Kal Patel, Executive Vice-President Emerging Business (Opkomende economieën) bij Best Buy.