Na twee maanden strijden, inspireren en innoveren was het afgelopen vrijdagavond eindelijk zover. In het sfeervolle theater De Rode Hoed in Amsterdam vond de finale plaats van de Sustainability Challenge 2015! De ruim 200 aanwezigen zagen het team van Waterschap HHNK winnen met hun idee voor een innovatieve zuiverende kas. Het team van Eneco ging er met de runner-up plaats vandoor.

Het team bedacht de ‘The Green ROOTine’, een zuiverende kas ‘’die waterzuivering efficiënter en sociaal aantrekkelijker maakt.”, aldus het team. De zuiverende kas kan HHNK ook een flinke energiebesparing opleveren. Dit draagt bij aan het behalen van de doelen gesteld in het SER energieakkoord. Bovendien kan de vrijgekomen ruimte worden ingezet om burgers op een positieve manier te betrekken bij het waterschap. De realisatie van de zuiverende kas is nu slechts een kwestie van tijd. HHNK heeft aangegeven ‘’er direct mee te willen starten in de vorm van een pilot in Alkmaar, en ziet ook veel mogelijkheden voor andere waterschappen en gemeentes’’, aldus Ruud Maarschall van HHNK.

De overige teams en bedrijven hebben zeker niet verloren, want alle bedrijven willen direct aan de slag met de oplossingen! Ook zijn er binnenkort een aantal deelnemers werkzaam bij Eneco, doet VolkerWessels volgend jaar zeker weer mee en gaat één van de deelnemers permanent bij hen aan de slag, en heeft ProRail aangegeven de oplossing binnen een jaar te willen realiseren op stations, dus verwacht snel glow in the dark plantenbakken en tunnels met glasvezel en LED op stations!