De eerste editie van de Green Leader Award is gewonnen door Onno Dwars, hoofd acquisitie & innovatie van VolkerWessels Vastgoed. De uitverkiezing is gisteren bekendgemaakt op de vastgoedbeurs PROVADA. Van de vijf genomineerden behaalde Dwars de meeste stemmen van het publiek. Opvallend was dat hij veel waardering kreeg van een brede groep bedrijven en andere organisaties actief in de vastgoedsector. Dwars is daarmee de winnaar van deze nieuwe award voor persoonlijk leiderschap en lef in de bouw- en vastgoedsector. Dwars: “Het is nu tijd de volgende stap te zetten: duurzaamheid moet geen ambitie meer zijn, maar een randvoorwaarde.”

De winnaar

Voor Onno Dwars (36) vormt het verduurzamen van vastgoed al sinds de ondertekening van het Lenteakkoord in 2007 een belangrijk thema, zowel vanuit persoonlijke overtuiging, alsook omdat hij een interessant verdienmodel voor VolkerWessels Vastgoed signaleerde. Dwars stond aan de wieg van ‘nul-op-de-meter nieuwbouw’ én ‘energienul-renovaties in één dag’. Tevens was hij betrokken bij de spectaculaire circulaire herhuisvesting van energieleverancier Alliander. Momenteel werkt hij aan de eerste energieleverende wijk in Nederland.

Zijn overtuiging

Onno Dwars straalt volop uit dat hij gretig is in het overtreffen van ambities. Hij is er namelijk stellig van overtuigd dat de ‘bouwrevolutie’ sneller moet: “Het is een mentaliteitskwestie. We moeten ervaren dat het ook anders kan. Daar heb je ambitieuze opdrachtgevers voor nodig, die andere kaders stellen. De aanscherping van het Bouwbesluit op het gebied van duurzaamheid zou moeten worden versneld. Duurzame ambities moeten meer worden beloond. Momenteel gaat het nog echt te traag.”

Wat vindt de jury

Juryvoorzitter Maurits Groen prijst Onno Dwars als de terechte winnaar van deze nieuwe award voor persoonlijk leiderschap en lef in de bouw- en vastgoedsector: “Als jury hadden we een ambitieus ‘schaap-met-vijf-poten’ wensenlijstje met criteria waaraan de ideale Green Leader zou moeten voldoen. En het lijkt wel alsof die eigenschappen Onno Dwars stuk voor stuk op het lijf zijn geschreven. Het is zeer positief en hoopvol dat de nieuwe generatie ‘bouwers/ontwikkelaars’ in Onno Dwars een voortrekker heeft met zo’n glasheldere visie, adequate vakkundigheid en persoonlijk initiatief en lef.”

Andere nominaties

Voor de award waren ook vier andere leiders genomineerd: Jeanet van Antwerpen (CEO SADC), Klaas de Boer (Directeur Zuidas), Coen van Oostrom (CEO OVG) en Rutger Schuur (Hoofd Real Estate Clients ABN AMRO). Maurits Groen: “Alle vier ook top-kandidaten. Dat geeft hoop voor de toekomst van de noodzakelijk en urgente bouw- en energietransitie.”

Over de Green Leader Award

De Green Leader Award is een initiatief van Dutch Green Building Council in samenwerking met Cobouw en PropertNL. De award is in het leven geroepen, omdat de vastgoedsector weliswaar verduurzaamt, maar nog niet voldoende snel en over de hele linie. Beslissers die lef en persoonlijk leiderschap tonen, kunnen met hun nieuwe, verfrissende inzichten het verschil maken en zodoende een krachtige impuls geven aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Onno Dwars wordt, als winnaar van de award, uitgedaagd om een jaar lang zijn kennis te delen en leiderschap te tonen om verduurzaming verder te versnellen.