Met de persoonlijke overtuiging dat een beter milieu bij jezelf begint, nam directeur Marcel Baelemans een aantal jaar geleden het initiatief om van Nispen Verpakkingen een Cradle2Cradle bedrijf te maken. “We dragen allemaal verantwoordelijkheid naar onze planeet. Ook ik. Het is mijn droom dat onze kinderen en de generaties daarna een zeer goede kwaliteit van leven hebben”. Met dit ideaal voor ogen zette Marcel de duurzame verandering van Nispen Verpakkingen in volle gang. Dit alles heeft ertoe geleidt dat de producten van de Roosendaalse kartonspecialist per 11 juli 2016 door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute Cradle to Cradle gecertificeerd is op Brons niveau. Op 30 augustus jl. ontving Marcel Baelemans het felbegeerde C2C certificaat uit handen van Hein van Tuijl (managing director EPEA) en Koen Seghers (Project manager EPEA).

De eerste onafhankelijke golfkartonverwerker met het Cradle to Cradle Certificaat

Nispen Verpakkingen is hiermee één van de allereerste onafhankelijke, zelfstandige golfkartonverwerkers in de Benelux met het gewilde Cradle to Cradle certificaat. Om zover te komen heeft het bedrijf gekeken naar de optimalisatie van haar complete productieproces. Door middel van oneindige recycling of volledige biologische afbreekbaarheid geeft Nispen Verpakkingen de kartonnen verpakkingen een tweede leven. Deze nieuwe manier van denken en doen leeft bij het voltallige personeel van Nispen. Marcel Baelemans is hier zichtbaar trots op: “Door het behalen van het C2C certificaat willen we aan onze leveranciers, relaties en potentiele klanten laten zien dat een relatief kleine onafhankelijke zelfstandige speler ook een voortrekkersrol kan hebben in het creëren van een gezonde leefomgeving. Die verduurzaming zullen we de komende jaren samenwerking met onze relaties voortzetten, want we willen voorop lopen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

De Cradle to Cradle certificering van Nispen Verpakkingen

De Cradle to Cradle Certified productstandaard en controle op de naleving hiervan werd gevoerd door EPEA Nederland. Zij controleerden onder andere op de volgende punten.

  • Documentatie van de samenstelling van alle grondstoffen
  • Materiaal hergebruikmanagement
  • Carbon Management
  • Optimalisatie watermanagementsysteem
  • Sociale bijdrage aan de maatschappij

Een duurzame droom komt uit

Het certificaat werd toegekend voor een brede range golfkartonproducten en -kwaliteiten (karton, papier, lijm, inkt, nietjes) van Nispen Verpakkingen en is geldig op zowel bedrukte als onbedrukte verpakkingen. Met de Cradle to Cradle certificering komt de duurzame droom van Marcel Baelemans uit: “Deze certificering is een zeer belangrijke stap op het gebied van 100% goed ondernemen en is onderdeel van ons voortdurende Cradle2Cradle optimalisatietraject. Dat is nodig want de wereld waarin we leven is een ongelooflijk mooie plek vol natuurschoon, prachtig leven en wonderlijke verschijnsels. Van de torenhoge bergen naar de gigantische oceanen vol pracht en praal. Onze aarde is een inspirerende plek om in te leven. Dat moet in de toekomst ook zo blijven”.