IKEA Zwolle heeft officieel haar deuren geopend voor het grote publiek. Inwoners van Zwolle en wijde omgeving liepen massaal uit voor de opening van de nieuwste en meest duurzame IKEA winkel van Nederland. Aan Storemanager van IKEA Zwolle Sandra Schouten, Deputy Country Manager van IKEA Nederland Liz Young-Wilson en de burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer de eer om de nieuwe winkel officieel te openen. 

IKEA Zwolle is de dertiende vestiging van het Zweedse woonwarenhuis in Nederland. In 2006 werd voor het laatst een nieuwe vestiging geopend in Amersfoort. De nieuwe winkel heeft een bruto vloeroppervlak van 30.000 m2 en is daarmee een vestiging van middelgrote omvang. Storemanager Sandra Schouten is enorm trots op de nieuwe winkel: “In de winkel vind je wooninspiratie en oplossingen die geïnspireerd zijn op het leven thuis in Zwolle en omstreken. Ik kan niet wachten om samen met mijn team de inwoners van Zwolle en omgeving inspiratie te bieden voor een beter dagelijks leven thuis.”

Testvestiging voor de toekomst

De winkel is door de internationale IKEA organisatie aangewezen als testvestiging voor toekomstige winkelformats. Nieuw is dat de Showroom en Markethall zich grotendeels samen op de eerste verdieping bevinden. Bezoekers kunnen dankzij de compactere winkelindeling kiezen voor een gevarieerdere en desgewenst snellere winkelroute. Verder wil IKEA Zwolle ook kinderen meer betrekken in de winkelervaring. Als alternatief voor de speelruimte Småland komen er op bijna alle afdelingen speelactiviteiten voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.

Energiebesparing

IKEA Zwolle is niet alleen de nieuwste IKEA winkel van Nederland, maar ook de meest duurzame. Bij het ontwerp van het gebouw en de voorzieningen is zoveel mogelijk rekening gehouden met het terugdringen van het energieverbruik. Onder andere door 5.500 zonnepanelen en negen windmolens op het winkeldak en een geavanceerd warmte-koudeopslag systeem. Verder wordt er uitsluitend gebruikgemaakt van LED verlichting in de winkel, de parkeergarage en op het terrein. Dankzij het infopaneel bij de uitgang kunnen klanten in realtime zien hoeveel energie er wordt bespaard. Daarnaast heeft de winkel een speciale shop voor zonne-energie. Het aanbod bestaat uit complete systemen voor zonne-energie, inclusief advisering, installatie, online monitoring van het rendement en garantie.