Als individu een nieuwe gewoonte aanleren kan al een behoorlijke uitdaging zijn, laat staan waar het gaat om een collectief zoals een bedrijf. Dit hebben we ook gezien waar het gaat om de hele verduurzaming binnen onze maatschappij. Hoelang heeft het wel niet geduurd voordat de elektrische auto daadwerkelijk een vaste waarde op de weg werd? Sommige zaken kosten nou eenmaal veel tijd. Gelukkig gaat het steeds sneller, en kun je niet meer een woonwijk inrijden of er zijn géén zonnepanelen aanwezig. 

Toch kan het voor ondernemingen nog lastig zijn om tijdig duurzame verbeteringen structureel te implementeren. Ondanks dat er soms keiharde deadlines aan verbonden zijn. Deadlines die gepaard gaan met veel geld doordat het niet halen ervan de aanspraak op een subsidie misloopt. Een duwtje in de goede richting is dan soms zeer welkom. Hoe je dit doet? Deze tip gaat het voor jou als werkgever enorm vergemakkelijken.

Vreemde ogen

Het alom bekende ‘vreemde ogen dwingen’ geldt ook waar het gaat om het tijdig afronden van projecten. Soms is het als leidinggevende praktisch onmogelijk bepaalde processen tijdig te stroomlijnen en daarmee deadlines te halen. Of het nu gaat om het implementeren van een nieuw CRM-systeem of het op orde krijgen van een nieuw duurzaam proces. Ook heb je soms simpelweg niet genoeg tijd om je op een specifiek project te storten waardoor er niemand eigenaar van is. Op zo’n moment is de truc om de mensen te vinden die hier wél toe in staat zijn. 

Externe projectcontrol is dan alles wat je nodig hebt. Door tijdelijk een externe kracht in te huren die hier ook nog eens gespecialiseerd in is kun jij deze klus uitbesteden aan iemand met de garantie dat het tijdig en juist wordt afgerond. Hier is natuurlijk wel inzet van je eigen bedrijf bij nodig. Met de inschakeling van deze professionals zul je ook nog eens de doorlooptijd verkorten wat uiteindelijk ook een gunstig financieel resultaat heeft. Dit zorgt er weer voor dat deze partijen zich al snel (deels) zelf terug verdienen. 

Kortom, sommige dingen kun je als ondernemer zelf maar voor andere zaken is het soms gewoon gunstiger om uit te besteden. Dit is niet uit gemakzucht maar ook vanuit efficiëntie en kostenbesparing. Op vele terreinen kunnen projectmanagers ingevlogen worden. Van een energietransitie traject tot een procesverbetering, schroom niet om deze expert een paar maanden in te huren. Wanneer zij hun werk goed doen, dan zijn ze hun geld ook meer dan waard.